Начало За нас Реклама Контакти

Норвежки зимен кейк

Снимка за Норвежки зимен кейк
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В много западни страни през тези дни на годината магазините вече са подредили коледната си украса. Хората там още отсега тръгват на пазар за подаръци, а покрай това се настройват и за предстоящите празници. У нас обаче тези неща се случват чак в последните дни преди Коледа, когато всички се сещат да купят дарове за своите любими. За да си доставите коледно настроение, обаче, не е нужно да чакате лудницата! Просто си направете този кейк!

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 к. л. сол
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. смляно индийско орехче
  • ¼ ч. л. смлян бахар
  • 2 ч. ч. захар
  • 1 ч. ч. олио
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 3 яйца
  • 2 ч. ч. сини сливи, без костилки, срязани на четири
  • 1 ч. ч. нарязани орехови ядки
  • за глазурата:
  • ⅓ ч. ч. пудра захар
  • ⅓ ч. ч. прясно мляко
  • 2 с. л. масло
  • 2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва със содата, подправките и захарта.

  2. 2.

    Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Слагат се едно по едно яйцата. Накрая се добавят орехите и сливите.

  3. 3.

    Тестото се слага да се пече в намаслена правоъгълна тавичка (например 22х32 см) около 40 мин. в загрята фурна до 180°С или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.

  4. 4.

    Съставките за глазурата се разбъркват за 3 мин. в тиган на силен огън. Изпеченият сладкиш се охлажда леко, надупчва се с дървено шишче и се залива с глазурата. Сервира се топъл или студен.


Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари