Начало За нас Реклама Контакти

Норвежка сьомга маринована с цвекло върху ечемичено ризото с киселец

Снимка за Норвежка сьомга маринована с цвекло върху ечемичено ризото с киселец
60
Време за приготвяне: 1 час + 4 часа мариноване на сьомгата + 12 часа накисване на ечемика
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Представяме ви една от семплите и изобретателни рецепти със сьомга на шеф Даниел Руше Мадсън от Норвегия, всеотдаен и страстен посланик на уникалната морска кухня, с която се гордее неговата скандинавска родина. Цвеклото отдава на сьомгата не само своя наситен пурпурен цвят, но и характерната си землиста сладост, а съчетанието на маслената риба с дъхавото пролетно песто и необичайно вкусно.

 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за маринованата сьомга:
  2. 500 г филе от норвежка сьомга
  3. 500 г цвекло, обелено и настъргано
  4. 1 корен хрян, настърган
  5. 240 г сол
  6. 120 г захар
  7. 100 мл аквавит (или водка)
  8. 1 връзка копър (стеблата), ситно нарязани
  9. 1 връзка копър (листата), ситно нарязани
  10.  черен пипер
  11. за пестото от киселец:
  12. 200 г киселец
  13. 300 г спанак
  14. за ечемиченото ризото:
  15. 250 г пълнозърнест ечемик, предварително накиснат във вода за 12 часа
  16. 2 с. л. слънчогледово олио
  17. 2 глави лук шалот, нарязан на кубчета
  18. 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  19. 500 мл бяло вино
  20. 2 л рибен бульон
  21. 100 г масло, на кубчета
  22. 100 г пармезан
  23. 2 с. л. песто от киселец
  24.  сол и пипер на вкус

  25.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се цвеклото, хрянът, солта, захарта, половината от аквавита и стеблата от копър. Рибното филе, нарязано на парчета, се овалва богато в сместа, опакова с фолио за свежо съхранение и се оставя се да се маринова за 4 часа в хладилника.

  2. 2.

    Когато е готово, солта се измива с вода, а филето се попива и подсушава с кухненска хартия. Парчетата се поръсват с останалия аквавит и се овалват в копъра, овкусен с черен пипер. После отново плътно се увиват с фолио за свежо съхранение.

  3. 3.

    Киселецът и спанакът се бланшират кратко, отцеждат се много добре и с блендер се правят на пюре или песто, след което по възможност се вакуумират, за да съхранят напълно свежестта и цвета си.

  4. 4.

    Лукът и чесънът се разбъркват леко в сгорещеното олио.

  5. 5.

    Добавя се добре отцеденият ечемик, разбърква се 1 мин., налива се бялото вино и се редуцира наполовина.

  6. 6.

    Малко по малко се добавя горещият бульон като всеки път се изчаква да бъде поет от ечемика.

  7. 7.

    Когато ечемикът омекне, в него се разбъркват маслото и пармезанът. Добавят се сол и пипер на вкус.

  8. 8.

    Непосредствено преди сервиране се смесва с пестото от киселец.

  9. 9.

    Ястието се гарнира по желание със сърцевини на лук шалот, запечен във фурната за 10 мин.  


Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари