Начало За нас Реклама Контакти

Норвежка сьомга маринована с цвекло върху ечемичено ризото с киселец

Снимка за Норвежка сьомга маринована с цвекло върху ечемичено ризото с киселец
60
Време за приготвяне: 1 час + 4 часа мариноване на сьомгата + 12 часа накисване на ечемика
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Представяме ви една от семплите и изобретателни рецепти със сьомга на шеф Даниел Руше Мадсън от Норвегия, всеотдаен и страстен посланик на уникалната морска кухня, с която се гордее неговата скандинавска родина. Цвеклото отдава на сьомгата не само своя наситен пурпурен цвят, но и характерната си землиста сладост, а съчетанието на маслената риба с дъхавото пролетно песто и необичайно вкусно.

 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за маринованата сьомга:
  2. 500 г филе от норвежка сьомга
  3. 500 г цвекло, обелено и настъргано
  4. 1 корен хрян, настърган
  5. 240 г сол
  6. 120 г захар
  7. 100 мл аквавит (или водка)
  8. 1 връзка копър (стеблата), ситно нарязани
  9. 1 връзка копър (листата), ситно нарязани
  10.  черен пипер
  11. за пестото от киселец:
  12. 200 г киселец
  13. 300 г спанак
  14. за ечемиченото ризото:
  15. 250 г пълнозърнест ечемик, предварително накиснат във вода за 12 часа
  16. 2 с. л. слънчогледово олио
  17. 2 глави лук шалот, нарязан на кубчета
  18. 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  19. 500 мл бяло вино
  20. 2 л рибен бульон
  21. 100 г масло, на кубчета
  22. 100 г пармезан
  23. 2 с. л. песто от киселец
  24.  сол и пипер на вкус

  25.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се цвеклото, хрянът, солта, захарта, половината от аквавита и стеблата от копър. Рибното филе, нарязано на парчета, се овалва богато в сместа, опакова с фолио за свежо съхранение и се оставя се да се маринова за 4 часа в хладилника.

  2. 2.

    Когато е готово, солта се измива с вода, а филето се попива и подсушава с кухненска хартия. Парчетата се поръсват с останалия аквавит и се овалват в копъра, овкусен с черен пипер. После отново плътно се увиват с фолио за свежо съхранение.

  3. 3.

    Киселецът и спанакът се бланшират кратко, отцеждат се много добре и с блендер се правят на пюре или песто, след което по възможност се вакуумират, за да съхранят напълно свежестта и цвета си.

  4. 4.

    Лукът и чесънът се разбъркват леко в сгорещеното олио.

  5. 5.

    Добавя се добре отцеденият ечемик, разбърква се 1 мин., налива се бялото вино и се редуцира наполовина.

  6. 6.

    Малко по малко се добавя горещият бульон като всеки път се изчаква да бъде поет от ечемика.

  7. 7.

    Когато ечемикът омекне, в него се разбъркват маслото и пармезанът. Добавят се сол и пипер на вкус.

  8. 8.

    Непосредствено преди сервиране се смесва с пестото от киселец.

  9. 9.

    Ястието се гарнира по желание със сърцевини на лук шалот, запечен във фурната за 10 мин.  


Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари
Tyxo.bg counter