Начало За нас Реклама Контакти

Нежни снежни топки

Снимка за Нежни снежни топки
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С този ефирен десерт от лек английски крем и ухайни белтъчени топки ще спечелите сърцата и небцата на всички любители на сладките изкушения. Той е подходящ завършек за празнична вечеря, нужни са ви само повод и желание да го изпробвате.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 мл прясно мляко
  • 1 пръчка ванилия
  • 2 зърна карамфил
  • 2 с. л. кристална захар
  • белтъка
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. ч. пудра захар
  •  листа от мента
  • 100 мл малинов сироп
  •  зърна от нар или замразени червени плодове (вишни, ягоди, червени боровинки)
  • за грем "Англез":
  • жълтъка
  • ½ ч.ч. кристална захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Прясното мляко се слага да заври заедно с кристалната захар, срязаната на две пръчка ванилия и карамфила.

  2. 2.

    Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Щом се оформят меки връхчета, се прибавя по малко пудрата захар. Млякото се оставя да къкри едва-едва и в него с помощта на две лъжици или лъжица за сладолед се сипват разбитите белтъци лъжица по лъжица. Топките се обръщат от двете страни няколко секунди, докато леко се втвърдят. Изваждат се да се отцедят върху кухненска хартия.

  3. 3.

    Крем "Англез" се приготвя, като жълтъците се разбиват със захарта и в тях се налива врящото мляко, в което са сварени снежните топки. Поставя се в съд на водна баня и се загрява, докато леко се сгъсти. Отстранява се от огъня и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.

  4. 4.

    Кремът се сипва в плоска чиния. Отгоре се гарнира с топките, листа мента, червени плодове и малинов сироп.


Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари