Начало За нас Реклама Контакти

Мъфини със сушени плодове

Снимка за Мъфини със сушени плодове
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Сушените плодове са една от най-древните възможности за запазване на летните вкусове, затова всеки сладкиш, приготвен с тях, като тези вкусни мъфини, може да превърне който и да е ден в топла августовска вечер.

СъставНеобходими продукти за 24 броя

  • 250 г меко масло
  • 250 г виенска био кафява пудра захар
  • 200 г тъмни стафиди
  • 200 г сушени сини сливи, нарязани
  • 150 г сушени смокини, нарязани
  • 100 г сушени червени боровинки
  • 50 мл портокалов сок
  • 1 с. л. фино настъргана кора от портокал
  • 100 мл ром или коняк
  • 3 яйца
  • 200 г орехи, нарязани
  • 250 г брашно за кекс с набухватели
  • 2 ч. л. канела
  • 1 щипка индийско орехче
  • 2 щипки смлян карамфил
  • 2 щипки смлян бахар
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • ½ ч. л. смлян джинджифил
  •  силиконови формички за мъфини от
  • 1 ч. л. масло за формичките
  • за гарниране:
  • 500 г пудра захар
  • 50 мл прясно мляко
  • ½ капсула ванилена есенция 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Смесват се захарта, маслото, стафидите, сливите, смокините, боровинките, портокаловият сок и кора. Загряват се леко, докато се стопи маслото. При непрекъснато разбъркване се вари на слаб огън 10 мин. Охлажда се.

  • 2.

    Добавят се ромът, яйцата, орехите, пресятото с бакпулвера брашно и всички подправки. Сместа се сипва в намаслените и поръсени с галета формички за мъфини. Пекат се 45 - 50 мин. в загрята фурна на 150° С или докато при натиск в средата се усещат твърди и стабилни. Охлаждат се върху решетка.

  • 3.

    За глазурата захарта се разбърква с млякото и ванилената есенция. Консистенцията не трябва да бъде твърде рядка, а да може бавно да се стича по лъжицата. Ако има нужда, се добавя още малко мляко или пудра захар. Всеки от мъфините се топва в глазурата и докато е още течна, се поръсва със захарна украса. Може да се шприцова и с разтопен шоколад.

  • 4.

    Тези мъфини издържат затворени в кутия до 3 седмици.


Апр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари