Начало За нас Реклама Контакти

Музикална торта

Снимка за Музикална торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Всяка торта крие своето богатство от вкусове и аромати. Деветпластовата музикална торта на два етажа обединява в себе си свежестта на плодовете, тръпчивостта на марципана и дълбокия вкус на шоколада, за да създаде една симфония от сетивна наслада.

СъставНеобходими продукти за 24 порции

  1. за блатовете:
  2. 4 ½ ч. ч. брашно
  3. 1½ ч. л. бакпулвер
  4. 1 щипка сол
  5. 375 г масло
  6. 2½ ч. ч. фина кристална захар
  7. 1 ч. л. ванилена захар
  8. 6 големи яйца
  9. 700 мл прясно мляко
  10. за плодовия пълнеж:
  11. 300 г малини или ягоди, пресни или замразени
  12. 200 г конфитюр от ягоди
  13. 1 с. л. мента, ситно нарязана
  14. за марципановия пълнеж:
  15. 200 г марципан
  16. 3 с. л. коняк
  17. за какаовия крем:
  18. 1 ч. ч. какао
  19. 400 г масло
  20. 800 мл кондензирано подсладено мляко
  21. 1 с. л. ванилена захар
  22. за украса:
  23. 200 г термо кувертюр от
  24. 500 г ягоди
  25. 200 г френско грозде
  26.  релефни листа за шоколад от
  27.  форми за шоколадови близалки от
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Върху хартия за печене се начертават с молив 9 кръга по 26 см и 9 кръга с диаметър 18 см.

  2. 2.

    Пресяват се заедно брашното, бакпулверът и солта.

  3. 3.

    Маслото се разбива със захарта и ванилената захар до бял пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата на стайна температура. Слага се една трета от брашнената смес и постепенно се налива половината от прясното мляко. Добавят се другата една трета от брашното, останалото мляко и се завършва с последната порция брашнена смес.

  4. 4.

    Кръговете, нарисувани върху хартията за печене, се слагат в тавички и тестото се разпределя върху тях на тънък пласт. Изравнява се с гърба на лъжица или шпатула. Пекат се по 12 мин. във фурна, загрята на 180° С. При режим с вентилатор могат да се пекат по два блата едновременно. Охлаждат се.

  5. 5.

    За плодовия пълнеж се смесват пресните плодове с конфитюра и ментата.

  6. 6.

    За марципановия пълнеж настърганият марципан се смесва с коняка.

  7. 7.

    За какаовия крем се смесват и разбъркват на умерен огън кондензираното мляко, маслото и какаото за около 3 мин., докато сместа се сгъсти. Добавя се и ванилената захар. Когато изстине, ще се сгъсти допълнително.

  8. 8.

    Блатовете за първия и за втория етаж се слепват, като се редуват с какаовия крем, марципановия и плодовия пълнеж. Завършва се с какаов крем, като цялата торта се намазва с него. Охлажда се.

  9. 9.

    Термокувертюрът се стопява и с него се намазват релефните листа. Височината на борда трябва да превишава с два сантиметра височината на съответния етаж. Залепват се отстрани на първия етаж на тортата. Охлажда се и се отлепват релефните листа внимателно, за да не се начупи бордът. По същия начин се оформя и вторият етаж.

  10. 10.

    Бордът се напълва с разрязаните плодове. Тортата може да се украси и с шоколадови близалки. За целта формичките се напълват със стопен кувертюр, леко се почукват в плота, за да излязат мехурчетата въздух, поставят им се дървени шишчета за дръжки, като леко се притискат. Охлаждат се на стайна температура, слагат се в хладилника за 20 мин. и се обръщат, за да излязат.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари