Начало За нас Реклама Контакти

Мусака

Снимка за Мусака
100
Време за приготвяне: 100 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Много малко неща може да се кажат за добре приготвената българска мусака, но само защото всеки, която я е опитал, остава безмълвен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 с. л. олио
  2. 1 глава лук, ситно нарязана
  3. 1 морков, ситно нарязан
  4. 1 резен целина, ситно нарязан
  5. 1 с. л. червен пипер
  6. 500 г кайма
  7. 1 кг картофи
  8. 2 с. л. доматено пюре
  9. 2 ч. ч. вода
  10. ½ ч. л. черен пипер
  11. 1 ч. л. чубрица
  12. 1 щипка кимион
  13.  сол на вкус
  14. за заливката:
  15. 3 яйца
  16. 400 г кисело мляко
  17. 200 г едро настърган кашкавал
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Олиото се загрява и в него се слагат да се задушат лукът, морковът и целината с 1 с. л. вода. Когато омекнат и започнат да се зачервяват, се слага каймата, надробена на малки парченца. Разбърква се с тел за разбиване на сладкиши, за да стане на трохи. Щом се изпари водата от каймата, се прибавят червеният пипер и картофите.

  2. 2.

    Разбъркват се с бъркалка 1-2 мин., добавят се доматеното пюре, подправките и сол на вкус. Сместа се сипва в тавичка и се залива с горещата вода. Слага се в загрята фурна на 200° С да се пече около 50 мин. или докато водата се изпари и картофите по повърхността се зачервят.

  3. 3.

    Разбиват се заедно яйцата с киселото мляко. Прибавя се настърганият кашкавал, разбърква се и мусаката се залива. Запича се още 15 мин. или докато леко се зачерви. Оставя се да почине 20 мин. и се сервира.
     

Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари