Начало За нас Реклама Контакти

Мус от пилешки дробчета с розе

Снимка за Мус от пилешки дробчета с розе
120
Време за приготвяне: 120 мин. + 2 ч. желиране
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Финият мус е необоримо доказателство, че и най-изисканите ястия може да се приготвят от съвсем обикновени и достъпни съставки, като пилешките дробчета в случая. Нежен, ароматен и изключително вкусен, мусът ще е звезда на всяка тържествена трапеза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 250 г пилешки дробчета
  2. 2 ч. ч. прясно мляко
  3. 200 г меко масло
  4. 1 с. л. зехтин
  5. 2 с. л. лук, ситно нарязан
  6. 3 стръка мащерка
  7. 1 с. л. коняк
  8. 2 с. л. соев сос
  9.  черен пипер на вкус
  10. за желето:
  11. 1 ч. л. желатин
  12. 1 ч. ч. розе
  13. 2 ч. л. захар
  14.  зърна от нар, по желание
  15. 2 стръка мащерка
  16. 10 филии хляб, нарязани на триъгълници
  17. 2 с. л. масло за хляба
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дробчетата се почистват добре от всички жилки. Заливат се с половината от прясното мляко и се оставят да постоят в хладилника 2-3 часа, за да се облагороди вкусът им. Отцеждат се и се заливат с останалото прясно мляко. Оставят се да престоят на хладно още 5-6 часа. Отцеждат се и се подсушават.

  2. 2.

    Лукът и мащерката се слагат в загретия зехтин и се разбъркват на умерен огън, докато лукът омекне добре. Добавят се подсушените дробчета и се разбъркват на умерен огън 3-4 мин. Обръщат се само веднъж. Отвътре трябва да останат леко розови.

  3. 3.

    Наливат се конякът и соевият сос. Когато течността почти изври, се отстранява от огъня. Мащерката се маха.

  4. 4.

    Сместа се пасира гладко. Когато се охлади до стайна температура, се прибавя мекото масло при непрекъснато разбъркване.

  5. 5.

    Сместа се прекарва през цедка, като се претрива с шпатула. Сипва се в прозрачни чаши. Охлажда се.

  6. 6.

    За желето желатинът се накисва в 1 с. л. студена вода. Виното се загрява със захарта и мащерката. Оставя се да поври 3-4 мин. Дръпва се от огъня. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Прецежда се и се охлажда до полужелиране.

  7. 7.

    Мусовете се покриват със семената от нар и се заливат с желето. Охлаждат се.

  8. 8.

    Хлебчетата леко се намазват с масло и се запичат, докато се зачервят. Поднасят се, намазани с муса и чаша розе.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари