Начало За нас Реклама Контакти

Мус от гъши дроб с ябълков чипс

Снимка за Мус от гъши дроб с ябълков чипс
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С това изискано парти предложение във френски стил можете да отбележите подобаващо всеки празник. В него ненадминатите вкусови качества на финия мус от гъши дроб се подчертават от хрупкав, приятно сладък ябълков чипс.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • 200 г гъши дроб
  • 3 с.л. коняк
  • 100 г меко краве масло
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус
  • 10 филии бял хляб
  • 2 с. л. краве масло за хляба
  • краставица, нарязана на кръгчета
  • за ябълковия чипс:
  • зелена ябълка грени смит, почистена
  • 100 мл вода
  • 100 г захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките за чипса се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата се слага да заври със захарта за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп 20 мин. Отцеждат се и се слагат да се пекат върху хартия за печене около 2 часа на 100°С.

  2. 2.

    Дробът се нарязва на филии с дебелина 1 см и се слага да се запече без мазнина на умерена температура в горещ тиган с незалепващо покритие за 1-2 мин. от всяка страна. След това се охлажда.

  3. 3.

    Парчетата се пасират с пасатор, добавят се виното и мекото масло и се подправя със сол и шарен пипер. Мусът се оставя покрит с фолио в хладилника поне 2 часа.

  4. 4.

    Кората на филиите се изрязва и се нарязват на триъгълници. Намазват се от двете страни с разтопено масло и се запичат леко на грил-тиган от двете страни.

  5. 5.

    Хлебчетата се гарнират с резен краставица, шприцоват се с муса и се украсяват с чипса.


Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари