Начало За нас Реклама Контакти

Морковена торта с мед, портокали и карамелизирани орехи

Снимка за Морковена торта с мед, портокали и карамелизирани орехи
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Морковената торта не е виц, а класически англо-американски, а също и швейцарски сладкиш, който е задължителен за всяка уважавана пекарна по онези места. Морковите, освен за по-деликатната сладост на този десерт, допринасят и за неговата ефирност.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 200 г брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. л. смлян кардамон
  • ⅓ ч. л. смлян карамфил
  • ⅓ ч. л. смлян бахар
  • 125 г меко масло
  • 200 г кафява захар
  • 3 яйца
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 80 г нарязани орехи
  • 300 г настъргани моркови
  • за крема:
  • 350 г крем-сирене със стайна температура
  • 3 с. л. мед
  • 150 г меко масло
  • 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
  • 2 с. л. портокалов ликьор
  • 100 г орехи за гарниране
  • 1 ч. л. масло за орехите
  • 2 с. л. пудра захар за орехите 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява със содата и бакпулвера и се смесва с всички подправки.

  • 2.

    Маслото се разбива на крем със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно. Сипват се разбърканите заедно прясно и кисело мляко. Добавя се брашнената смес, разбърква се с шпатула, слагат се орехите и настърганите моркови.

  • 3.

    Сместа се сипва в намазана с масло и поръсена с галета форма за печене с диаметър 24 см. Пече се в загрята фурна на 170° С около 45 мин. Изважда се от формата и се охлажда. Нарязва се на 3 блата.

  • 4.

    За крема сиренето се разбива с меда и постепенно лъжичка по лъжичка се добавя маслото. Накрая се слагат портокаловата кора и ликьорът.

  • 5.

    Маслото за орехите се стопява, добавят се орехите и се разбъркват, докато много леко се зачервят. Прибавя се захарта и се разбърква, докато се карамелизира. Сипва се върху хартия за печене, за да изстинат и се счукват.

  • 6.

    Блатовете се слепват с тънък слой от крема. Отгоре също се намазва с крем и се поръсва с карамелизираните орехи.
     

Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари