Начало За нас Реклама Контакти

Мока чийзкейк

Снимка за Мока чийзкейк
180
Време за приготвяне: 180 мин. + 1 нощ охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Сочните десерти с кафеен дъх и фино маслено сирене като тази торта и вездесъщото тирамису са една от най-вкусните сладкарски емблеми на Италия.

СъставНеобходими продукти за 12 парчета

  1. за кората:
  2. 150 г тъмен шоколад
  3. 350 г шоколадови маслени бисквити
  4. 2 с. л. мед
  5. 125 г стопено масло
  6. за шоколадовия крем:
  7. 300 г тъмен шоколад
  8. 200 мл сметана
  9. 1 ч. л. разтворимо кафе
  10. 60 мл ром или коняк
  11. за кафеения крем:
  12. 400 г маскарпоне
  13. 400 г крем сирене 
  14. 1 шушулка ванилия
  15. 2 с. л. мед
  16. 50 мл много силно еспресо
  17. 2 с. л. ром
  18. ⅔ ч. ч. фина кристална захар
  19. 3 с. л. брашно
  20. 3 яйца
  21. за малиновия слой:
  22. 200 г заквасена сметана
  23. 100 г малини
  24. 1 ч. л. царевично нишесте
  25. 2 с. л. захар
  26. 100 г бял шоколад за украса
  27. 200 г тъмен шоколад за украса
  28.  сребърна прахообразна боя
  29.  релефи и силиконова форма за брошки
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дъното на форма за торта с подвижни стени се обвива с хартия за печене. Стените се намазват с масло. От хартията се отрязва лента, която да обиколи стените на формата. Хартията се залепва плътно върху намаслените стени.

  2. 2.

    Бисквитите и шоколадът се смилат и се смесват с меда и стопеното масло. Сместа се разпределя по стените и дъното на формата, така че да ги покрие с тънък пласт. Слага се в хладилника.

  3. 3.

    Сметаната се кипва. Кафето се разтваря в 1 ч. л. вода и се добавя към сметаната. Шоколадът се нарязва на малки парченца и се залива с врящата сметана. Разбърква се, докато се стопи. Налива се ромът и се охлажда. Слага се в хладилника.

  4. 4.

    Щом се стегне, половината от ганаша се сипва на дъното на формата за печене. И формата и шоколадовият крем се връщат в хладилника.

  5. 5.

    Смесват се медът, зрънцата на ванилията, еспресото и ромът. Крем-сиренето Philadelphia и маскарпонето се разбиват на бавни обороти, докато се смесят. Прибавят се брашното и захарта лъжица по лъжица. Сипват се кафеената смес и яйцата едно по едно, като кремът продължава да се разбърква.

  6. 6.

    Кафееният крем се сипва върху шоколадовия и се заглажда. До ръба на сладкиша трябва да остане поне 1 см. Слага се да се пече в загрята фурна на 160° С около 75 мин., като на дъното на фурната се поставя тавичка с вода, за да не се напука повърхността на сладкиша. Изважда се от фурната и се оставя за 5 мин., за да се изравни повърността му.

  7. 7.

    За малиновия слой сметаната се разбива със захарта и се добавят малините и разтвореното в 1 с. л студена вода нишесте. Разбърква се добре и се сипва върху чийзкейка. Слага се да се запече 10 мин. Охлажда се във формата и се оставя 1 нощ в хладилника. Изважда се от формата.

  8. 8.

    Останалият шоколадов крем се разбива и се шприцова върху сладкиша.

  9. 9.

    Белият шоколад се стопява, охлажда се до 32° С и се излива във форма на кръг върху релефа. Когато стегне, се слага в хладилника, за да се втвърди добре. Отлепва се от релефа и се залепва върху сладкиша.

  10. 10.

    От стопения и темпериран черен шоколад може да се излее тънък слой върху друг или същия релеф и щом шоколадът леко се стегне, с нож да се отбележат триъгълници върху него. Когато се стегнат в хладилника, те лесно се отделят един от друг. Останалият шоколад се излива в силиконови форми за брошки, предварително поръсени със сребърна боя. Щом се стегнат в хладилника, шоколадовите форми се отлепват.

  11. 11.

    Тортата се украсява с шоколадови розички, брошки и триъгълници от шоколад.


Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари