Начало За нас Реклама Контакти

Милфьой с портокалова панакота и шоколадов мус

Снимка за Милфьой с портокалова панакота и шоколадов мус
40
Време за приготвяне: 40 минути + 4 часа в хладилника
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Не се учудвайте на прецизните измервания на продуктите за тази ефектна рецепта. Тя е създадена от Димо Димов от Култ Гурме Кетеринг - един от най-добрите български шеф готвачи, който добре знае, че точността в приготвянето на десертите е основополагаща.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 8 пълнозърнести крекера
  2. 40 мл десертно вино
  3. за панакотата:
  4. 250 мл сметана 35% масленост
  5. 7 г желатин
  6. 42 г захар
  7. 7 мл портокалов ликьор (коантро или трипъл сек)
  8. 5 г настъргана портокалова кора
  9. за шоколадовия мус:
  10. 100 г шоколадов кувертюр или натурален шоколад
  11. 2 жълтъка
  12. 35 г пудра захар
  13. 55 мл сметана 35% масленост
  14. 4 мл портокалов ликьор (коантро или трипъл сек)
  15. 15 г захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За панакотата сметаната се загрява с ликьора, портокаловите кори и захарта. Когато кипне веднъж, се отстранява от огъня за 30 секунди и се кипва втори път. Разтваря се желатинът в 20 мл студена вода, оставя се да набъбне и се добавя към топлата сметана, като се бърка енергично с кухненска тел. Прецежда се, за да се отстранят портокаловите кори. Връща се на котлона на умерен огън и се редуцира за 5 минути.

  2. 2.

    Разлива се в малка плитка тава. Оставя се в хладилник за 4 часа.

  3. 3.

    Кувертюрът се разтопява на водна баня при температура не по-висока от 65˚ С, за да не се унищожат емулгаторите в шоколада. Оставя се да изстине за 1 минута. Жълтъците се разбиват с пудрата захар, ликьора и капка от сметаната и се прибавят към темперирания шоколад.

  4. 4.

    Сметаната се разбива леко със захарта и се прибавя към шоколада. Оставя се за 3-4 часа в хладилник.

  5. 5.

    Десертното вино се загрява и  крекерите се намазват с него.

  6. 6.

    Десертът се аранжира и  се декорира с капки ягодов или малинов сос, който се приготвя от пасирани плодове, загрети с малко захар.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари