Месно руло с броколи
Заменете в старата рецепта за руло от кайма традиционните варени яйца и моркови с броколи и чедар и ще получите изненадващо, ново и все така вкусно ястие за вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г телешка кайма
- 2 филии сух бял хляб без кората
- 150 мл прясно мляко
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. кимион
- 1 сурово яйце
- сол, черен пипер на вкус
- за пълнежа:
- 300 г броколи
- 1 с. л. масло
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 г сирене чедар, нарязано на тънки резени, или кашкавал
- 1 белтък за намазване
- 2 с. л. галета за поръсване
- 2 с. л. настърган чедар или кашкавал за поръсване
- за соса:
- 200 г моркови, настъргани
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. лук, ситно нарязан
- 2 с. л. сметана, по желание
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се залива със студеното мляко и се оставя да постои 4-5 мин. Каймата се омесва с лука, магданоза, мащерката, смачкания хляб заедно с млякото, кимиона, яйцето, сол и пипер на вкус. Слага се да постои 30 мин. на хладно.
- 2.
Броколите се нарязват на малки розички. Пускат се за 3 мин. във вряща подсолена вода и се отцеждат. Задушават се в сгорещеното масло и чесъна за 3-4 мин. Посоляват се на вкус.
- 3.
Лист от фолио за свежо съхранение се намокря с вода и върху него се разстила каймата на пласт от 1,5 см. Отгоре се разпределят парчетата броколи. Върху тях се подреждат резените чедар. С помощта на фолиото се навива на руло. Фолиото се отстранява и рулото се поставя в тавичка за печене, намазана с олио.
- 4.
Рулото се намазва с белтъка и се поръсва с галетата. Пече се във фурна, загрята до 200° С, около 30 мин. Поръсва се с чедара и се запича за още 3-4 мин.
- 5.
За соса лукът се задушава в сгорещеното масло с 1 с. л. вода. Добавят се морковите и се разбъркват 2-3 мин., докато омекнат. Подправят се със сол и пипер на вкус и се слага сметаната. Може да се пасира.
- 6.
Рулото се поднася топло със соса.