Начало За нас Реклама Контакти

Менудо или шкембе с нахут

Снимка за Менудо или шкембе с нахут
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Мексиканска супа, пуерториканска момчешка банда от 70-те и испанско мезе. Тези три неща се означават с една дума - менудо. Днес ви преставяме засищащото мадридско определение, пикантно акомпанирано от лют сос с аромат на мента, кимион и чесън.

СъставНеобходими продукти за 8

  • за месото:
  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 телешки джолан
  • 1 дафинов лист
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 ч. л. сол
  • за нахута:
  • 1 ч. ч. сушен нахут или 2 консерви сварен
  • 3 ч. ч. вода
  • за соса:
  • 4 печени люти чушки
  • 2 скилидки чесън, ситно скълцани
  • 1 щипка кимион
  • 1 с. л. оцет
  • 3 с. л. листа от мента
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Нахутът се накисва за 12 часа в студена вода. Прецежда се, залива се с 3 ч. ч. студена вода и се слага да се свари за около 40 мин.

  2. 2.

    Почистеното шкембе и джоланът се слагат да се сварят заедно с лука, дафиновия лист, чесъна, пипера, кимиона и солта. Ако се използва тенджера под налягане, се варят около 40 мин., а в обикновена - около 120 мин., или докато месото започне да се отделя от костта. Джоланът се обезкостява, а шкембето се нарязва на ситно. Бульонът се прецежда и се запазва.

  3. 3.

    Лютите чушки за соса се обелват и се стриват в хаванче или се пасират с чесъна, кимиона, оцета и ментата. Сосът се посолява на вкус.

  4. 4.

    Преди сервиране се смесват месото, шкембето, нахутът, сосът и по желание, бульон. Всичко се затопля заедно и се поднася горещо.

Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари