Начало За нас Реклама Контакти

Мекици

Снимка за Мекици
30
Време за приготвяне: 30 мин. + 6 часа втасване
I
Степен на трудност - Лесна

Надали има по-ароматна и засищаща закуска от току-що изпържени мекици.

СъставНеобходими продукти за около 20 броя

  1. 500 г брашно
  2. 1 ч. л. морска сол
  3. 500 мл прясно мляко
  4. 5 г прясна мая
  5. 1 ч. л. захар
  6. 1 яйце
  7. 250 мл олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта.

  2. 2.

    Маята се разтваря в 1 ч. ч. от млякото и се разбърква със захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да шупне.

  3. 3.

    Брашното се разбърква с дървена лъжица със сместа с маята, яйцето и останалото мляко. Получава се много меко тесто. Разбърква се в продължение на 3-4 мин. с мокра ръка или с бъркалка. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 6 часа или една нощ на стайна температура.

  4. 4.

    Олиото се загрява в дълбок тиган, така че да се получи слой от 5 см. С мокри ръце се взема по лъжица от тестото, разтегля се на малки мекици и се пуска в олиото. Изпържват се до златисто от двете страни. Сервират се горещи, поръсени с пудра захар.
     


Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари