Начало За нас Реклама Контакти

Меча лапа

Снимка за Меча лапа
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

Андреевден, на 30 ноември, е хубав български празник, на който по традиция се приготвят постни ястия с варива. Предлагаме ви една ефектна рецепта от южните краища на страната ни, която напълно отговаря на изискванията за празничната трапеза, и е много, много вкусна.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 8 едри печени чушки
  • за ориза:
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 стрък праз, нарязан на ситно
  • 1 с. л. зехтин или олио
  • 2 с. л. черни маслини, нарязани на кръгчета
  • 2 ч. ч. зелев сок или зеленчуков бульон
  • 1 клонка мащерка или чубрица
  • за боба:
  • 1 ч. ч. сварен червен боб
  • 1 глава  лук, нарязана на тънки кръгчета
  • 1 с. л. зехтин или олио
  • 1 с. л. нарязан пресен джоджен или 1/2 ч.л. сушен
  • 1 сушена чушка, натрошена
  • 1 домат от консерва, отцеден и нарязан
  •  сол на вкус
  • за булгура:
  • 1 ч. ч. булгур
  • 2 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 2 скилидки чесън, скълцани
  • 6 с. л. зехтин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 4 с. л. зелени маслини, нарязани

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризовият слой се приготвя, като в загрятата мазнина се задушава празът. Добавят се маслините, чубрицата и оризът. Залива се със зелевия сок или бульона и се оставя на тих огън, докато водата почти попие. Отстранява се от огъня и се оставя покрит.

  2. 2.

    Лукът за боба се запържва в мазнината, добавя се сушената чушка, бобът и доматите. Подправя се с джоджена и сол на вкус и след 3-4 мин. се дръпва от котлона.

  3. 3.

    Булгурът се залива с врящия бульон и се оставя захлупен за 30 мин. Пасира се зехтинът с чесъна, лимоновия сок, магданоза и маслините. Половината от соса се добавя към булгура.

  4. 4.

    В топлоустойчиви купи или в тавичка за печене се подреждат един ред от печените чушки, отгоре оризът, слой чушки, бобен слой и се завършва с булгура. Покрива се с фолио и се запича за 10-15 мин. Сервира се нарязано на парчета, топло или студено, с останалия сос.

Препоръчани напитки: бира; леко червено вино - например гъмза или памид, а от италианските - барбера

Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари