Начало За нас Реклама Контакти

Маслинова пита

Снимка за Маслинова пита
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Още от древногръцки времена маслината е символ за благоденствие и плодородие. Освен това маслините и произведените от тях продукти, като зехтин например, са много здравословни, тъй като съдържат редица антиоксиданти и олеинова киселина, която пък помага да прочистим организма си от “лошия” холестерол. В нашите традиции от друга страна хлябът е най-тачената храна. С хляб и сол се посрещат гости, с погачи се празнува всяко събитие в календара. Ето защо ви предлагаме да свържете двете традиции и да направите от две – едно. 

СъставНеобходими продукти за 1 питка

  • 125 г масло
  • 1 ч. л. захар
  • 1 к. л. сол
  • 1 яйце
  • 2 ч. ч. бяло брашно
  • 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 3 ч. л. бакпулвер
  • 1½ ч. ч. мляко
  • 1 ч. ч. нарязани маслини
  • 2 ч. л. семена от копър
  • 1 ч. л. морска сол за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Разбиват се маслото, захарта, солта, 1 ч.л. от семената от копър и яйцето. Прибавя се брашното, бакпулвера и млякото. Омесва се меко тесто.

  2. 2.

    Тестото се слага върху набрашнена повърхност и се омесва с маслините. Слага се в намаслена тавичка, с остър нож се срязва посредата кръст, поръсва се с останалите семена от копър и морската сол и се пече на 200° С около 45 мин.

Продуктите са за кръгла форма с диаметър 20-22 см.

Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари