Начало За нас Реклама Контакти

Мартенска торта

Снимка за Мартенска торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Цветна, ефирна и много вкусна, тази торта e перфектният сладък предвестник на пролетта. Стоплете душите и развълнувайте вкуса си!

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  1. за блатовете:
  2. 4 яйца
  3. 2 жълтъкa
  4. 145 г захар
  5. 70 г брашно
  6. 50 г нишесте
  7. 70 г сметана
  8. 1 ч. л. ванилова есенция
  9. 2 с. л. сок от червено цвекло или 4-5 капки червена сладкарска боя
  10. 1 с. л. коняк или ром
  11. за крема:
  12. 500 г маскарпоне или крем-сирене
  13. 200 г заквасена сметана
  14. 4 с. л. пудра захар
  15. 2 с. л. портокалов ликьор или коняк
  16. 2 белтъка
  17. 6 с. л. захар на кристали
  18. 3 с. л. вода
  19. за украса:
  20. 200 г пудра захар
  21. 4 с. л. кокосови стърготини
  22. 4 с. л. сладко от малини
  23. 200 г марципан или друго тесто за моделиране
  24. 1 с. л. глюкоза
    1.  червена сладкарска боя
    2.  зелена сладкарска боя
  25. 200 г замразени малини или горски плодове
  26. 200 г пурички

Начин на приготвяне

  • 1.

    За блатовете нишестето и брашното се пресяват заедно. Яйцата и жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, докато се загреят до 50º С. Охлаждат се при непрекъснато разбиване с миксер.

  • 2.

    Добавят се половината от брашнената смес, сметаната, ваниловата есенция и алкохолът, разбърква се и се изсипва останалото брашно. Към половината от тестото се прибавя сокът от цвекло, смесен с лимоновия сок, или боята. Двата блата се изпичат на 190° С за 12 - 15 мин.

  • 3.

    Малините се размразяват и се смесват със сладкото от малини.

  • 4.

    Захарта на кристали за крема се слага да заври с водата. Оставя се да поври 2-3 мин. Белтъците за крема се разбиват на сняг и врящият захарен сироп се добавя на тънка струя към тях.

  • 5.

    Маскарпонето се разбива на крем със сметаната и пудрата захар. Смесва се с белтъчния крем и се ароматизира с ликьора.

  • 6.

    Блатовете се нарязват на 3 концентрични кръга с помощта на чинии с подходящ диаметър. Разменят се средните части на блатовете. Единият блат се слага в чиния за торта и се намазва с малиновата смес. Отгоре се слага слой от крема и се поставя вторият блат. За да стане по-сочна тортата, отгоре може да се сиропира с ликьор или захарен сироп. Цялата торта се намазва с крем. Отстрани се поставят пуричките.

  • 7.

    Кокосовите стърготини се оцветяват с малко зелена боя и вода и се поръсват върху тортата.

  • 8.

    Марципанът се омесва с топлата глюкоза и пудрата захар до пластично тесто.

  • 9.

    Половината марципан се боядисва с червено. С ръце се оформят тънки фитили от бялата и червената марципанова маса и се оформя се мартеничка. От останалия марципан се правят цветенца и клонки.


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари