Начало За нас Реклама Контакти

Мармитако

Снимка за Мармитако
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази рибна яхния е истински събирателен образ на баската кухня - лесна за приготвяне, с обичайни, но изключително качествени продукти, засищаща, даваща сила и уют.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 400 г прясна риба тон или паламуд
  2. 2 с. л. зехтин за рибата
  3. 2 скилидки чесън, ситно нарязани на тънки филийки
  4. 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  5. 1 щипка шафран
  6. 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  7. 3 домата, обелени и нарязани на кубчета, без семки
  8. 1 тиквичка, нарязана на кубчета
  9. 800 г картофи, нарязани на кубчета
  10. 2 с. л. зехтин за картофите
  11. 100 мл бяло вино
  12.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се нарязва на кубчета и се оставя да се маринова 30 - 40 мин. в хладилника със зехтина, чесъна, шафрана, лютата чушка и сол на вкус.

  2. 2.

    Лукът се слага в нагорещен сух тиган с незалепващо покритие и се разбърква 2-3 мин. на умерен огън. Добавят се доматите, разбъркват се. Добавя се останалият зехтин. Слагат се картофите и тиквичката, посоляват се и се заливат с вода да покрие всичко. Като поври всичко 10 мин., се налива виното и се оставя за още 5-6 мин. на умерен огън. Проверява се за сол на вкус. Вземат се няколко от сварените картофени кубчета и се смачкват на пюре. Добавят се отново към ястието, за да го сгъстят.

  3. 3.

    Добавя се рибата и всичко се оставя покрито за още 5 мин. Сервира се горещо.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари