Начало За нас Реклама Контакти

Лозови сармички с ориз и лимон

Снимка за Лозови сармички с ориз и лимон
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако искате да разнообразите традиционния вкус на постните лозови сармички, добавете им лимонов сок и бадеми - точно както е написано в тази рецепта.

СъставНеобходими продукти за 50 броя

  • ½ ч. ч. зехтин или олио
  • 6 стръка праз, нарязани на ситно
  • ¾ ч. ч. дългозърнест ориз
  • ¼ ч. ч. нарязан джоджен
  • 2 с. л. нарязан копър
  • ⅔ ч. ч. лимонов сок
  • ½ ч. ч. бадеми, нарязани на ситно
  • 50 консервирани лозови листа
  • 2 с. л. зехтин, допълнително

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява и в него се запържва празът за около минута. Прибавят се оризът, джодженът, копърът, половината от лимоновия сок и се подправя със сол и пипер на вкус. Сипва се 1 ч. ч. вода и се оставя да къкри, покрито, 20 мин. След това се маха капакът, слагат се ядките, съдът се покрива с кърпа и отново се слага капакът. Оставя се да се охлади.

  • 2.

    Лозовите листа се измиват, отрязват се по-дебелите жилки. Накъсаните и малките листа се слагат на дъното на тенджера. По-големите листа се пълнят с оризовата плънка, като лъскавата страна остава отвън. Оформят се стегнати пакетчета. Слагат се на един ред в тенджерата, заливат се с останалия лимонов сок, допълнителния и ¾ ч. ч. вода да ги покрие. Върху сармичките се слага тежка чиния да ги придържа да не изплуват. Оставят се да къкрят 45 мин. Охлаждат се в тенджерата и се сервират студени.

Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари