Начало За нас Реклама Контакти

Лимоново-портокалов барбун

Снимка за Лимоново-портокалов барбун
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Барбунът (Mullus barbatus) е една от ценните риби със сухо и здраво месо. Достига размери до 30 см и 500 г. Обитава предимно Средиземно море и Атлантическия океан, като в океана се придържа към бреговете от Англия до Северна Африка. Отделни екземпляри се срещат и в Черно море, но там не е обект на целенасочен улов. Рибите живеят и се хранят на ята, но по-големите са единаци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 барбуна или 4 филета от хек или треска
  • 100 мл зехтин
  • 1 ч. л. шарен или черен пипер
  • 1 портокал
  •   сок от 1 портокал
  •   сок от ½ лимон
  • ½ лимон
  • 2 с. л. брашно
  • 1 с. л. масло
  • 2 филенца аншоа, нарязани на ситно
  • 4 с. л. нарязан пресен босилек
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Портокалът се обелва и се нарязва на тънки кръгчета. Барбуните се филетират, заливат се със зехтина, поръсват се с пипера и се покриват с парченцата портокали, като се запазят четири. Оставят се в хладилника да се мариноват поне 3 часа.

  2. 2.

    Лимонът се обелва и се нарязва на тънки кръгчета. Рибата се отцежда, посолява се леко, поръсва се с брашното и се пържи в 3 с.л. от маринатата по 2 мин. от всяка страна.

  3. 3.

    Маслото се разтопява и се смесва с останалата марината. Прибавя се аншоата и се разбърква 1-2 мин. Добавят се портокаловият и лимоновият сок. Сосът се оставя да къкри, докато леко се посгъсти. Прибавя се босилекът. Рибата се залива със соса и се сервира с резенчета лимон и портокал.


Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари