Начало За нас Реклама Контакти

Ледени близалки

Снимка за Ледени близалки
60
Време за приготвяне: 60 мин. + 6 часа замразяване
II
Степен на трудност - Средна

Ако сладоледът от колички, фризери и кутии ви е омръзнал, с тази рецепта лесно може да си направите свой собствен.

СъставНеобходими продукти за 6 броя

  1. за розовите млечни близалки:
  2. 1 ч. ч. ягоди
  3. 1 ч. ч. вишни или малини
  4. 1 с. л. лимонов сок
  5. 1 ч. ч. изцедено кисело мляко
  6. 1 ч. л. ванилова захар
  7. 3 с. л. течен мед
  8. 1 с. л. листа от мента, ситно нарязани
  9. за чаените близалки:
  10. 2 ч. л. зелен чай или 2 пакетчета
  11. 10 листа от мента
  12. 100 мл лимонов сок
  13. 4 с. л. мед
  14. 500 г киви
  15. 1 авокадо
  16. 200 г ягоди или малини
  17. 1 ч. ч. захар
  18.  ядливи цветя
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За розовите близалки, ягодите и черешите се нарязват и се заливат с меда. Оставят се да постоят 1 час, докато си пуснат сока. Половината от плодовете се пасират и към тях се добавят лимоновият сок и ментата. Сипват се във формички за ледени близалки или в пластмасови чаши за кафе. Замразяват се за 2 часа.

  2. 2.

    Останалите плодове се смесват с киселото мляко и ваниловата захар. Ако има нужда, леко се пасират, но трябва за останат цели парченца. Сместа се сипва върху замразеното плодово пюре, слага се клечка и се замразява отново. Ако използвате чаша, можете първо да облечете отвора й с фолио и тогава да сложите клечката, за да стои в центъра, след като се замрази.

  3. 3.

    За чаените близалки - листата чай се заливат с гореща вода, веднага се прецеждат и се заливат с 500 мл вряща вода, слагат се ментовите листа и всичко се оставя да се запари за 20 мин. Прецежда се. Добавят се медът и лимоновият сок.

  4. 4.

    Кивито, авокадото и ягодите се пасират поотделно, като се оставят няколко цели резенчета киви.

  5. 5.

    Захарта се оставя да заври заедно с ½ ч. ч. вода. Охлажда се и една трета се смесва с кивито, другата една трета – с малините, и последната - с авокадото. В двете плодови смеси се добавя лимонов сок на вкус. Към авокадото може да се добави фино настъргана кора от лайм или лимон.

  6. 6.

    На дъното на всяка формичка се слага от червената смес, замразява се. Посредата се слага от чаената смес с парченца плодове и цветя, забожда се клечка и пак се замразява. Накрая се слага зелената смес от киви или авокадо.

  7. 7.

    Близалките се изваждат от формичките, като се оставят да постоят 5 мин. на стайна температура.

Формите за близалките ща намерите в XCERX.

Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари