Начало За нас Реклама Контакти

Лебедово езеро

Снимка за Лебедово езеро
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна

С тази ефектна торта искаме да ви покажем как за няколко години Жълтото пате  порасна и се превърна в красив и вкусен лебед. :)

СъставНеобходими продукти за 16

  • за еклерите:
  • 250 мл вода
  • 125 г краве масло
  • 1 ч. ч. брашно
  • ½ ч. л. сол
  • ½ с. л. захар
  • 4-5 яйца
  • 2 с. л. филирани бадеми
  • за ягодовия крем:
  • 300 г ягоди
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  • 200 г крем-сирене
  • 5 с. л. пудра захар
  • 1 ч. ч. течна сметана за разбиване
  • за езерото:
  • 200 г меко масло
  • 300 г пудра захар
  • 2 яйца
  • 300 г брашно с набухватели
  • 150 г кокосови стърготини
  • 300 г кисело мляко
  • за белия крем:
  • 200 мл течна сметана
  • 2 с. л. бренди или ароматно уиски
  • за украса:
  • 300 мл ябълков сок
  • 1 с. л. желатин
  •  синя сладкарска боя
  •  кокосови стърготини, боядисани в зелено
  • 200 г бишкоти
  • 200 г вафлени пурички
  •  пудра захар
  • 50 г разтопен шоколад
  • 10 ягоди

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта и захарта и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от стените на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 8-9 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато я тръснем.

  3. 3.

    За лебедите тестото се шприцова върху хартия за печене с едър набразден шприц във форма на голяма капка, като се оставя по-голямо разстояние между тях. Поръсват се с филирани бадеми. Шприцоват се 5 лебеда. С по-тънък шприц се правят 5 бастунчета, които ще служат за глави и шии, а останалото тесто се оформя на топчици. Всяка от формите се пече в отделен съд в загрята фурна на 200° С за 20-25 мин. или докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат.

  4. 4.

    Ягодите за крема се пасират. Заквасената сметана, кремсиренето и пудрата захар се разбиват заедно с миксер. Течната сметана се разбива отделно. Внимателно се разбъркват трите смеси. Ако полученият крем е прекалено гъст, се добавя малко неразбита течна сметана.

  5. 5.

    Отрязват се капачета на еклерите за лебеди и се срязват наполовина, за да наподобят крила. Телата се напълват с крема, отгоре се слагат главите и крилата. Доукрасяват се с резенчета ягоди и се поръсват с пудра захар.

  6. 6.

    Останалите еклери се срязват внимателно на две и също се пълнят с ягодов крем.

  7. 7.

    За езерото маслото се разбива на крем с пудрата захар. Добавят се яйцата едно по едно. Слага се половината от пресятото брашно, смесено с кокоса. Сипва се киселото мляко, разбърква се и се добавя останалото брашно. Пече се във форма с диаметър 28 см за около 1 час на 180° С.

  8. 8.

    С останалия крем се намазва изпечения и изстинал кокосов блат. Отстрани се облепва с лента от два пласта алуминиево фолио, 3-4 см по-широка от дебелината на блата.

  9. 9.

    Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Ябълковият сок се загрява и в него се разтваря желатина. Добавя се синята боя. Охлажда се до полужелиране. Сипва се върху блата и се охлажда, докато се желира напълно.

  10. 10.

    За белия крем се разбиват заедно сметаната и брендито.

  11. 11.

    Отстранява се фолиото. Отстрани тортата се намазва с крем и се облепва с бишкотите и пуричките. Слагат се кръглите еклери, посипани с пудра захар. В средата се подреждат лебедите. Тортата се доукрасява с белия крем, разтопения шоколад и ягоди.


Галерия
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари