Начало За нас Реклама Контакти

Лаврак със сос от миди във френски стил

Снимка за Лаврак със сос от миди във френски стил
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Вдъхновено от няколко класически френски рецепти, това забележително ястие съчетава в себе си крехкия лаврак и приятно стегнатите миди, така че освен с впечатляващия си вкус то да радва и с разнообразна текстура. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от лаврак
  •  сол
  •  черен пипер
  • за соса:
  • 1 кг миди
  • 300 мл бяло вино
  • 3 стръка магданоз
  • 1 стрък мащерка
  • 1 скилидка чесън, необелена
  • 100 мл сметана 35%
  • 1 щипка шафран
  • 2 с. л. масло
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, ситно нарязан
  • 1 стрък селъри, ситно нарязан
  • 1 резен пащърнак, ситно нарязан
  • 1 картоф, нарязан на малки кубчета

Начин на приготвяне

  • 1.

    Слагат се да заврат виното, магданозът, мащерката и чесънът. Сипват се почистените миди, разбъркват се и се покриват с капак. Щом поврат 2-3 мин., се изхвърлят затворените миди. Отворените се почистват от черупките, а сосът се прецежда.

  • 2.

    Шафранът се накисва в 1 с. л. затоплена сметана.

  • 3.

    Маслото се загрява и се слагат лукът, морковът, селърито, пащърнакът и картофът. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Налива се 300 мл от мидения бульон и се оставя да ври 20 мин. или докато зеленчуците омекнат. Пасира се и се подправя със сол и пипер на вкус. Слага се отново на огъня и се добавят мидите и шафранът със сметаната. Разбърква се 1 мин. и се маха от огъня.

  • 4.

    Рибните филета се подправят със сол и пипер на вкус. Намазан с мазнина тиган с незалепващо покритие се загрява на ниска към умерена температура. Филетата се слагат за 4 мин. с кожата надолу, обръщат се и се запичат още 3 мин.

  • 5.

    Рибата се поднася със соса и селски хляб, запечен със зехтин, чесън и мащерка. 

Подходящи типове вина
Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари