Начало За нас Реклама Контакти

Кюнефе с моцарела

Снимка за Кюнефе с моцарела
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Турските десерти са световноизвестни, а кюнефето има особено място сред тях - то е белег за майсторството на готвача, защото правилното разпределение на времето е от голяма важност при приготвянето му.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за сиропа:
  • 250 г захар
  • 550 мл вода
  • 1 с. л. фино настъргана портокалова кора
  • 1 шушулка бурбонска ванилия
  • 1 с. л. лимонов сок
  • за кюнефето:
  • 300 г кадаиф
  • 150 г пречистено масло
  • 300 г моцарела, настъргана
  • 100 г маскарпоне
  • 100 г рикота

Начин на приготвяне

  • 1.

    Смесват се захарта и водата и се слагат да заврат. Варят се, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се портокаловата кора, лимоновият сок и разполовената ванилова шушулка. Охлажда се.

  • 2.

    Кадаифът се натрошава на парчета от 1 см. Смесва се със 100 г от стопеното масло и добре се разбърква. Половината от кадаифа се притиска добре по дъното на тефлонова или алуминиева форма с диаметър 20 см.

  • 3.

    Моцарелата се разбърква с маскарпонето и рикотата и се сипва върху кадаифа. Покрива се с останалия кадаиф, като се притиска. Поръсва се с останалото масло. Пече се 20 - 30 мин. в загрята фурна на 180˚ С на вентилатор, докато се зачерви добре.

  • 4.

    Кюнефето се изважда от фурната, изчаква се 1 мин. леко да поизстине и се залива със сиропа. Поднася се топло.

  •  
Подходящи типове вина
Авг. 2014
Още подобни рецепти
Коментари