Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца от тиквички с ориз и моцарела

Снимка за Кюфтенца от тиквички с ориз и моцарела
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази изкусителна комбинация от няколко обикновени продукта като тиквичките, чийто сезон вече настъпи, ориза, бялото сирене и орехите е нова, оригинална и вкусна трактовка на многобройните рецепти за зеленчукови кюфтенца, които шестват из нашия полуостров.

СъставНеобходими продукти за 18 броя

  • 1 ч. ч. ориз с обли зърна
  • 400 г тиквички
  • 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
  • 1 яйце
  • 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • 1 топка моцарела
  •   сол на вкус
  • за паниране:
  • 6 с. л. фино смлени орехови ядки
  • 1 с. л. брашно
  • 2 яйца
  • 120 г галета
  • 2 с. л. овесени ядки
  •   олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се слага да се свари с 2 ч. ч. вода на слаб огън. Щом поеме цялата течност, се отстранява от огъня и се оставя плътно затворен с капак за още 10 мин.

  2. 2.

    Тиквичките се настъргват и се изстискват много добре от водата. Смесват се с ориза, лука, босилека, лимоновата кора и яйцето. Подправя се на вкус със сол и пипер.

  3. 3.

    Сиренето се нарязва на 18 малки кубчета. От сместа се оформят кюфтета, в които се слага по едно парче сирене.

  4. 4.

    Кюфтетата се овалват в смлените орехи, разбъркани с брашното, потапят се в разбитите яйца и в галетата, разбъркана с овесените ядки. Слагат се в камерата на хладилника за 20 мин. и се пържат в 1 см сгорещено олио, докато се зачервят. Гарнират се с кисело мляко с босилек и чесън.

Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари