Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца от булгур и леща

Снимка за Кюфтенца от булгур и леща
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 30 мин. охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Лещата за пръв път е одомашнена в Близкия изток и вероятно затова оттам идват най-добрите комбинации с дребните зрънца. В тази рецепта те са съчетани с горчивия сусамов тахан и напомнящия ядки булгур.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 500 г червена леща, измита
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. булгур
  • 4 стръка пресен лук, ситно нарязани
  • 2 ч. л. турски червен пипер
  • 1 с. л. кимион
  • 1 с. л. сух джоджен
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • за соса:
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • 150 г тахан
  • 50 мл лимонов сок
  • 50 мл вода
  • 1 ч. л. мед
  •  резени лимон за поднасяне

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява и в него се запържва за 2 мин. лукът. Добавят се лещата и доматеното пюре, разбъркват се и се заливат с 4 ч. ч. вода. Покрива се с капак и се оставя да заври. Добавя се булгурът и всичко къкри 25 мин. или докато омекне лещата.

  • 2.

    Отстранява се от огъня и се разбърква с всички останали подправки. Охлажда се до стайна температура и се оформят малки кюфтенца, като се стискат в шепа, докато придобият овална форма. Охлаждат се 30 мин. в хладилник и се поднасят с резени лимон.

  • 3.

    За соса се смесват таханът, лимоновият сок, чесънът и медът и се разреждат с водата. докато се получи подходяща за сос консистенция.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари