Начало За нас Реклама Контакти

Куба хамут

Снимка за Куба хамут
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Kubba hamuth, или киселата куба, в иракските домове има статута на пилешката супа на запад – яде се гореща при всякакви болежки и бързо, бързо възвръща силите. Рецептата е приготвена от Дафар Шабан, лидер на Младежката мрежа на Slow Food София.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за супата:
  • 1 глава лук
  • 1 с. л. олио
  • 3 репи, обелени и нарязани
  • 50 г доматено пюре
  • ¾ ч. л. суха мента или джоджен
  •  сокът от два лимона
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за куба:
  • 1 кг телешка кайма, едро смляна
  • 300 г ситен булгур
  • 1 с. л. олио
  •  смес 7 подправки
  • 50 г стафиди
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Булгурът се накисва в 300 мл топла вода за около 15 мин.

  • 2.

    Половината лук се нарязва на много ситно, другата – на по-едро. В голяма тенджера с 1,5 л вода се слагат да се варят ряпата и едро нарязаният лук.

  • 3.

    Половината кайма се запържва, докато покафенее, в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук, подправките и стафидите.

  • 4.

    Останалата кайма се смесва с булгура и се смила в блендер. От нея се оформят тънки „черупки“, които се пълнят със сготвената кайма и се запечатват с мокри ръце, така че да се получи типичната за куба елипсовидна форма.

  • 5.

    Когато ряпата омекне, в супата се добавят разтвореното в малко студена вода доматено пюре, лимоновият сок и ментата. Слагат се кюфтенцата и се варят на тих окън около 15 мин.

  • 6.

    Вариант на ястието може да се приготви и печено, като половината кайма с булгур се разстила в намаслена тавичка, отгоре се разпределя месото с лука и стафидите и се покрива с останалата кайма. Пече се до зачервяване на 180° С.


Подходящи типове вина
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари