Начало За нас Реклама Контакти

Крем от манатарки с ментова пяна

Снимка за Крем от манатарки с ментова пяна
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предястията обикновено са увертюра към основното, но това не им пречи да са оригинални и ефектни. Този топъл гъбен крем с ментов акцент поставя наистина високи цели към следващата го голяма порция.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. краве масло
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 мл сметана
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 250 г пресни манатарки, нарязани или 1 с. л. сушени, накиснати в гореща вода и 250 г пресни печурки
  • 2 яйца
  • за пяната:
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 с. л. ситно нарязана мента
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загрятото масло се задушават лукът и чесънът. Прибавят се гъбите, разбъркват се 3–4 мин., след което се наливат млякото и сметаната. Оставят се да поврят на умерен огън 5 мин. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус и се пасира, след което се добавят разбитите яйца.

  2. 2.

    Кремът се разпределя в намазани с масло чаши за кафе. Пече се на водна баня 20 мин. във фурна, загрята на 180° С.

  3. 3.

    Млякото и ментата се загряват до кипване. Пасират се и се подправят със сол на вкус. Когато ментовото мляко поизстине, се разбива на пяна с помощта на миксер за фрапе или с пасатор.

  4. 4.

    Чашите с топлия крем се гарнират с лъжица от пяната и стрък мента и се сервират с препечени филийки.

Вариации:
Направете пяната с различен вкус – червен пипер, магданоз, естрагон и пр.
 

Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари