Начало За нас Реклама Контакти

Крем от кестени

Снимка за Крем от кестени
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна

Кестените не са типичен продукт за български десерти, но в миналото под влиянието на западноевропейските кухни са се използвали и в родното сладкарство. Тази оцеляла от първата половина на миналия век рецепта е чудесен пример за това.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг сурови кестени или 500 г сварени и почистени
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 4 с. л. захар
  • 2 с. л. ром или коняк
  • 1 ванилия
  • 100 г тъмен шоколад
  • 100 г студено масло
  • 100 г нарязани бишкоти
  • 50 г сладко от зелени смокини
  • 2 с. л. сладко от череши
  • 2 с. л. стафиди
  • 2 с. л. нарязани орехи
  • за украса: 
  •  лешници, цели и филирани бадеми
  •  стопен шоколад  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Върховете на кестените се срязват с нож на кръст, покриват се с вода и се слагат да се сварят за 20 мин. Обелват се.

  • 2.

    Кестените се слагат на котлона заедно с млякото. Щом заврат, се пасират. Добавят се захарта и нарязаният шоколад. Разбърква се непрекъснато, докато се сгъсти. Ароматизира се с рома и ванилията и се разбърква с маслото. Кремът се разделя на две части.

  • 3.

    В едната половината се добавят нарязаните бишкоти, смокини, череши, стафиди и орехи. Оформя се като кошер и отгоре с шприц с гладък накрайник се украсява с останалия крем с плътни спираловидни линии.

  • 4.

    От бадемите и лешниците се оформят пчели и се украсяват с шоколад. Сервира се с бишкоти.

Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари