Начало За нас Реклама Контакти

Крем карамел

Снимка за Крем карамел
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 4 ч. охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар и изключително рядко се случва някой да не харесва крем карамел. Но нека оставим настрана тези смущаващи свръхестествени явления и се потопим в мекото ухание на яйчен крем, ванилия и карамел. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. захар
  2. 750 мл прясно мляко
  3. 250 мл сметана 35%
  4. 8 яйца
  5. 1 щипка сол
  6. 1 с. л. ванилова захар
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Половината от захарта се слага на умерен огън да се стопи и карамелизира, като от време на време тиганът се разклаща. Щом започне да потъмнява, се разбърква с лъжица. Разпределя се по дъното на 8 топлоустойчиви формички. Формичките се подреждат в дълбока тава.

  2. 2.

    Яйцата се разбъркват с телена бъркалка с останалата захар. Сместа се оставя да постои 5 мин.

  3. 3.

    Млякото и сметаната се загряват, като не бива да завират. Отстраняват се от огъня.

  4. 4.

    Към яйцата се добавя горещата млечна смес при непрекъснато разбъркване. Добавят се солта и ванилената захар.

  5. 5.

    Кремът се налива във формичките. В тавата се налива вряща вода до средата на купичките. Пекат се в предварително загрята фурна на 150° С за 20 - 30 мин., докато кремът се втвърди. Изваждат се от фурната и се охлаждат във водата за 5 мин. Изваждат се и се оставят на стайна температура, докато съвсем се охладят и се прибират в хладилник за поне 4 часа.

  6. 6.

    Преди сервиране с тънък остър нож се минава по стените на формичките и се обръщат върху чинийка.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари