Начало За нас Реклама Контакти

Крем брюле с мед и шафран

Снимка за Крем брюле с мед и шафран
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 3-4 часа охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Колкото френски, толкова и типично испански, този класически крем добива модерен характер, когато към рецептата се добави шафран - подправката от испанската традиция с красив оранжев цвят. Рецептата е на Дани Райкова.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 350 г кондензирано мляко, неподсладено
  2. 1 с. л. мед
  3.  шафран на вкус
  4. 5 жълтъка
  5. 4 с. л. бяла захар
  6. 200 г червено френско грозде или друг сезонен червен плод
  7. 4 стръка прясна мента
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява на 100° С.

  2. 2.

    Млякото се налива в малка тенджера или дълбок тиган и и се оставя да се загрее на слаб огън. Слага се медът, поръсва се малко шафран и се разбърква.

  3. 3.

    Жълтъците се разбиват с 2 с. л. от захарта, докато се получи гъста пяна.

  4. 4.

    Млякото се дръпва от котлона малко преди да заври, и се добавя към сместа от жълтъци и захар на тънка струя при постоянно разбъркване.

  5. 5.

    Готовата смес се разлива в 4 огнеупорни чаши, които се покриват с алуминиево фолио. Пекат се в загрятата фурна 45 - 50 мин., изваждат се, оставят се да поизстинат и се охлаждат няколко часа в хладилника.

  6. 6.

    Повърхността на всеки крем се поръсва равномерно с 1 ч. л. бяла кристална захар, която се карамелизира с кухненска газова горелка. Гарнира се с френско грозде или други свежи червени плодове и мента.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари