Крем брюле с мед и шафран
Колкото френски, толкова и типично испански, този класически крем добива модерен характер, когато към рецептата се добави шафран - подправката от испанската традиция с красив оранжев цвят. Рецептата е на Дани Райкова.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 350 г кондензирано мляко, неподсладено
- 1 с. л. мед
- шафран на вкус
- 5 жълтъка
- 4 с. л. бяла захар
- 200 г червено френско грозде или друг сезонен червен плод
-
4 стръка прясна мента
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 100° С.
- 2.
Млякото се налива в малка тенджера или дълбок тиган и и се оставя да се загрее на слаб огън. Слага се медът, поръсва се малко шафран и се разбърква.
- 3.
Жълтъците се разбиват с 2 с. л. от захарта, докато се получи гъста пяна.
- 4.
Млякото се дръпва от котлона малко преди да заври, и се добавя към сместа от жълтъци и захар на тънка струя при постоянно разбъркване.
- 5.
Готовата смес се разлива в 4 огнеупорни чаши, които се покриват с алуминиево фолио. Пекат се в загрятата фурна 45 - 50 мин., изваждат се, оставят се да поизстинат и се охлаждат няколко часа в хладилника.
- 6.
Повърхността на всеки крем се поръсва равномерно с 1 ч. л. бяла кристална захар, която се карамелизира с кухненска газова горелка. Гарнира се с френско грозде или други свежи червени плодове и мента.