Начало За нас Реклама Контакти

Козунак и руло от едно тесто

Снимка за Козунак и руло от едно тесто
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

В целия християнски свят на Великден се ядат богати сладки хлябове със стафиди и ядки. У нас те се наричат козунаци. Освен класически козунак от сладкото ароматно тесто с мая могат да се приготвят и рула с най-различни плънки. Замесете просто повечко тесто и ще можете да си направите две вкуснотийки.

СъставНеобходими продукти за 1 козунак и 1 руло

  • 1 кг брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 40 г прясна мая
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 1 ½ ч. ч. разтопено масло
  • яйца
  • 1 ч. л. сол
  • лимон, само кората
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 1 ч. ч. стафиди, накиснати в 50 мл ром
  • яйце за намазване
  •  бадемови ядки за украса
  •  кристална захар за украса
  • за орехова плънка на рулото:
  • 200 г орехи
  • 150 г прясно мляко
  • 1 с. л. галета
  • 100 г пудра захар
  • 1 ч. л. канела
  • за макова плънка:
  • 125 г смлян мак
  • ½ ч.ч. захар
  •  кората на половин лимон
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с. л. масло
  • белтък
  • за глазурата:
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 3 с. л. лимонов сок или ром

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Половин чаена чаша мляко се загрява до 35°С - леко топло, но не горещо. В млякото се разтваря маята, прибавя се 1 ч.л. захар и толкова брашно, че да стане на гъста каша. Поръсва се с брашно и се оставя на топло да втаса.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Прибавят се солта, лимоновата кора, есенцията, половината от маслото и втасалата мая.

  3. 3.

    Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. Там се изсипва яйчната смес. Всичко се омесва на гладко тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно. Когато престане да лепне, ръцете се топят в останалото масло и тестото се меси, докато се поеме цялата мазнина.

  4. 4.

    Измесеното тесто се слага в дълбок съд, намазан с олио да втаса на топло около 1 ½ ч.- 2 ч. Или докато удвои обема си.

  5. 5.

    Докато тестото втасва, може да се направи плънка за рулото. За ореховия пълнеж млякото се слага да заври със захарта и канелата. Щом кипне се слагат орехите и галетата. Оставя се да изстине. Маковата плънка се прави, като се смесят макът, кората, маслото и захарта и се залеят с врящото мляко. Всичко се разбърква и се оставя макът да набъбне. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол и се смесва с мака.

  6. 6.

    Втасалото тесто отново се измесва. Разделя се на две части. В едната се слагат стафидите и от нея се прави плетен козунак, а от другата - руло с пълнеж.

  7. 7.

    За козунака тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва на въженце, дълго 40 см. Трите въженца се сплитат на плитка, краищата се подпъхват и козунакът се оставя да втаса отново в топла фурна. Щом бухне, се намазва с разбито яйце и се поръсва с бадеми и кристална захар.

  8. 8.

    Докато козунакът втасва, другата половина от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с плънка по желание, завива се на стегнато руло и пак се оставя да втаса. Когато е готово се намазва с яйце.

  9. 9.

    Козунакът и рулото се пекат 10 мин. на 200°С и още 30-40 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат.

  10. 10.

    Приготвя се глазурата, като лимоновият сок се сложи в захарта и се разбърква до получаване на желаната гъстота. Може да се прибавят още 1-2 лъжички лимонов сок. Рулото се намазва с глазурата.

Подходящи типове вина
Ян. 2004
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 7 коментара

Настройки изглед коментари

Изберете предпочитания от Вас начин за показване на коментарите и кликнете на "Запиши настройките", за да активирате Вашите промени.
Аватар

Otdavna tarsia rezepta za kozunak, jiveia v Italia i Bg kuhniata mi lipsva mnogo, shte probvam da go napravia za Velikden tuk!

Аватар

за първи път меся.
Станаха много вкусни.

Аватар

Козунака стана много вкусен. За първи път месим,но много бързо се изяжда =) Следващия път ще го направим с всички продукти в рецептата, сега бяха на половина !

Аватар

Отдавна търся добра рецепта за вкусен козунак и искам да ви благодаря за тази рецепта и смея да твърдя, че това беше най-вкусният козунак, който сме приготвяли в домашни условия.

Естествено този козунак беше само тестов и понеже ни хареса смятаме да повторим и по Великден отново ;)

Само ми е интересно дали няма да стане по-лесно ако козунака се изпече в фурна за хляб?

Аватар

Теоретично приготвянето на козунак в машина за хляб ще е по-лесно, защото влагата, която се запазва по-добре при печенето, помага за формирането на конците.

Аватар

маслото не идва ли в повечко?

Аватар

Количеството на маслото е правилно изписано. Опитайте и ще се убедите! Успех!

Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.