Начало За нас Реклама Контакти

Козуначен венец с нуга

Снимка за Козуначен венец с нуга
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Козуначеното тесто е подходящо не само за известния великденски десерт, но и за много други вкусни десерти.

СъставНеобходими продукти за 1 сладкиш с диаметър 26 см

  • за тестото:
  • 200 г течна сметана
  • 50 мл прясно мляко
  • 500 г пшеничено брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 75 г захар
  • 1 щипка сол
  • 1 пакетче ванилена захар
  • ½ ампула есенция ванилия
  • 2 яйца
  • за пълнежа:
  • 200 г лешникова нуга (течен шоколад)
  • 75 г филирани бадеми
  • допълнително:
  •  малко масло
  • 25 г филирани бадеми

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сметаната и млякото се затоплят в малък съд, но без да завират.

  • 2.

    Брашното се пресява в купа и се разбърква добре с маята. Сипва се сметановата смес и останалите продукти за тестото. Сместа се разбърква с миксер с куки за тесто първо на ниска степен, а след това на висока около 5 мин. или докато се получи гладко тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

  • 3.

    За пълнежа нугата се затопля на слаб огън, така че да се размазва лесно.

  • 4.

    Втасалото тесто за кратко се размесва върху леко набрашнена повърхност и се разточва на кора с размери 55 х 30 см. Намазва се с нугата и се поръсва равномерно с бадемите. Завива се на руло откъм дългата страна.

  • 5.

    Рулото се поставя като венец в намаслена и поръсена с филирани бадеми плитка форма за кекс с диаметър 26 см. Сладкишът се покрива с чиста кърпа и се оставя на топло, докато видимо увеличи обема си.

  • 6.

    Пече се в долната половина на предварително загрята фурна на 180° C на горен и долен нагревател или на 160° C на горещ въздух около 30 мин.

  • 7.

    След изпичане козуначеният венец се оставя за още 10 мин. във формата, след което се изважда и се слага върху метална скара да се охлади добре.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари