Начало За нас Реклама Контакти

Коледна питка боговица

Снимка за Коледна питка боговица
240
Време за приготвяне: 4 часа + 1 нощ за втсване
II
Степен на трудност - Средна

Боговица е обредният хляб, отреден за бога - безкръвното приношение с много символи по него се меси не само на Коледа, но и на Великден, Архангеловден и други празници.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 20 г прясна мая
  • 1 с. л. мед
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 300 г кисело мляко
  • 250 мл хладка вода
  • 1 кг брашно тип 500
  • 2 ч. л. смляна морска сол
  • 2 с. л. мас
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 100 г меко масло
  • 1 жълтък за намазване
  • 2 с. л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря във водата, добавят се медът и 3 с. л. от брашното. Оставя се да втаса 20 мин.

  • 2.

    Брашното се пресява и се отделя 1 ч. ч. от него. В останалото се добавя солта, прави се кладенче, в което се сипват втасалата мая, яйцата, киселото мляко, маста, половината от маслото и зехтинът. Замесва се меко тесто.

  • 3.

    Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне, се намазва с останалото масло и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се слага да втаса в хладилника за една нощ или 8 часа.

  • 4.

    Тестото се изважда от хладилника, обръща се върху плота и се отделя ¼ от него. По-голямата част се оформя на гладка топка. В нея се поставя дезинфекцирана паричка, увита в хартия за печене или алуминиево фолио. Тестото се слага в намаслена тавичка с масло с диаметър 30-36 см.

  • 5.

    След 2-3 мин. се притиска, за да заеме площта на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 2 часа на стайна температура.

  • 6.

    Отделеното тесто се слага в хладилника, докато втаса питката. Щом това стане, то се разточва върху набрашнена повърхност и от него се изрязват орнаментите – голяма подкова, кръст, плетеница завита на спирала в центъра и 4 малки подкови около кръста. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото. Пече се 50-60 мин. във фурна загрята на 180° С, докато се надигне и се зачерви. Охлажда се върху решетка.  

Дек. 2017
Още подобни рецепти
Коментари