Начало За нас Реклама Контакти

Кокосова торта с круши и нар

Снимка за Кокосова торта с круши и нар
150
Време за приготвяне: 2,5 часа
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Нежна, кремообразна, ароматна, фино сладка, пухкава. Ако определенията ви карат да мечтаете, то запретнете ръкави и пригответе тази торта - времето, което тя ще ви отнеме, няма да бъде загубено.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  1. за блатовете:
  2. 4 белтъка
  3. 1 ч. ч. фина кристална захар
  4. 200 г кокосови стърготини
  5. ⅓ ч. ч. пресято брашно

  6. за крема:

  7. 400 г заквасена сметана
  8. 200 г бял шоколад, нарязан на малки парчета
  9. 1 шушулка ванилия или 1 с. л. ванилена захар
  10. 200 мл течна сметана 35%
  11. за крушите:
  12. 300 г кристална захар
  13. 1 пръчка канела
  14. 2 ивички лимонова кора
  15. 1 с. л. розова вода
  16. 1 с. л. лимонов сок
  17. 2 ароматни твърди круши, средно големи
  18. 100 г тъмен шоколад за украса
  19. 100 г нарязани бадеми или орехи за гарниране
  20.  свежи цветя и листа за гарниране
  21. 1 нар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В тенджера с 500 мл вода се слагат захарта за крушите, канелата, лимоновата кора, розовата вода и лимоновият сок. Сместа се слага да заври и се бърка, докато захарта се разтвори. Крушите се обелват, половината се нарязват на кубчета, а другите се срязват на половини, отстранява се семките и се срязват като ветрило, като трябва да се запазят цели към дръжките. Пускат се да поврат на слаб огън в сиропа за 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат там. Отцеждат се добре върху салфетка.

  2. 2.

    Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг, добавя се постепенно захарта при непрекъснато разбиване. Брашното се смесва с кокосовите стърготини и се добавя към белтъците. Върху хартия за печене се начертават с молив 2 квадрата със страна 24 см и полученото тесто се разпределя в тях. Пекат се 20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлаждат се.

  3. 3.

    За крема заквасената сметана се смесва с шоколада и семенцата на ванилията или ванилената захар и се слага на водна баня или в микровълновата печка да се разтопи, като се разбърква на всеки 30 сек. Охлажда се и се слага в хладилника да се посгъсти.

  4. 4.

    Течната сметана се разбива и охладеният бял шоколадов крем се прибавя към нея. Отделя се 1 ч. ч. от крема да намазване на тортата, а към останалия се добавят нарязаните отцедени круши. С този крем се слепват двата блата. Тортата се намазва отгоре и отстрани и се охлажда. Отстрани се гарнира с бадемите.

  5. 5.

    Тъмният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна, охлажда се до 32° С и от него се пълнят силиконови формички или се накапват точки с различен диаметър. Може дълга 30 см лента от по-твърдо, но пластично фолио да се намаже с тънък слой шоколад. Охлаждат се.

  6. 6.

    Тортата се украсява с шоколадовите елементи, останалите цели круши, свежите цветя и зърната от нар.


Галерия
Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари