Начало За нас Реклама Контакти

Кнедли със сини сливи

Снимка за Кнедли със сини сливи
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кнедлите са най-известната част от кулинарния принос на чехи и словаци. Освен като допълнение към множество сочни солени ястия те могат да са и вкусни десерти, особено ако обгръщат някой апетитен плод.

СъставНеобходими продукти за 15 броя

  • 3 средни картофа
  • 4 с. л. брашно
  • 1 яйце
  • ½ ч. ч. грис
  • 8 с. л. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 15  пресни или сочни сушени сини сливи
  • за соса:
  • 100 г масло
  • 2 с. л. галета
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. ч. пудра захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се обелват, нарязват се и се сваряват на пара. Смачкват се на пюре. Объркват се с яйцата, гриса, брашното, солта и захарта.

  2. 2.

    Полученото тесто се разстила върху набрашнена повърхност и се разрязва на 15 квадрата. Във всеки квадрат се слага по една слива и се завива. Ако се използват сушени сливи, предварително се заливат с чаша гореща вода да набъбнат и се подсушават.

  3. 3.

    Слага се да заврят 1,5 л вода с ½ ч. л. сол. Кнедлите се пускат на части да се сварят за 20 мин. във водата.

  4. 4.

    Маслото за заливката се разтопява и в него леко се разбъркват галетата и канелата.

  5. 5.

    Кнедлите се сервират със заливката и се поръсват с пудра захар.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари