Начало За нас Реклама Контакти

Киббе

Снимка за Киббе
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Киббе е специалитет от северна Африка и представлява кюфтенца от булгур и агнешко месо с плънка. Обикновено се сервират с авокадо и млечно-чеснов сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кюфтенцата:
  • 500 г агнешка кайма
  • 1⅓ ч. ч. булгур
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
  • 1 глава  лук, нарязан на ситно
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за плънката:
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 5 ч. л. ядки от пиния или нарязани бадеми
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. бахар
  • 1 с. л. нарязан пресен магданоз
  •   олио за пържене
  •   кисело мляко за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Булгурът се накисва за 30 мин. в гореща вода и се отцежда добре. В кухненския робот се слагат да се смелят заедно булгурът, лукът, лютата чушка и половината от месото. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.

  2. 2.

    Приготвя се плънката, като зехтинът се сгорещява и в него се запържват лукът и ядките. След 3-4 мин. се слагат другата половина от месото и бахарът, като се разбърква внимателно с дървена лъжица, за да не стане на големи топки. Когато месото е готово, се прибавя магданозът.

  3. 3.

    Сместа с булгура се оформя на питка и се разделя на 12 парчета. Всяко парче се сплесква с влажни ръце и се пълни с месната плънка. Оформят се яйцевидни кюфтенца.

  4. 4.

    Готовите киббета се пържат в съд, в който има поне 5 см олио около 5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират с авокадо, нарязано на резенчета и подправено с лимонов сок, черен пипер и чесън и кисело мляко с чесън.


Подходящи типове вина
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари