Начало За нас Реклама Контакти

Хрупкави патладжанени рулца с доматен сос

Снимка за Хрупкави патладжанени рулца с доматен сос
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Специфичният землист, нагарчащ, но и сладко-пикантен вкус на патладжана го прави сговорчив и желан зеленчук в безброй рецепти по целия свят.

Гергана Лазарова от блога mousseofcoloursanddreams.blogspot.com майсторски се възползва от качествата му, като приготви тези рулца.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за патладжанените рулца:
  • 2 средни продълговати патладжана
  • 6 резена шунка
  • 6 печени червени чушки
  • 100 г биволско сирене
  • 1 ч. л. чубрица
  • за овалване:
  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 яйца
  • 1 ч. ч. галета
  • за доматения сос:
  • 3 домата, добре узрели
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. чубрица
  • 2 стръка магданоз
  • 3 с. л. зехтин
  •  сол на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се режат на тънки филии на дълго, без да се белят. Слагат се в подсолена вода за около половин час, след което се отцеждат и се подсушават. Намазват се с малко олио и се пекат в тавичка на 200° С около 10 мин. или докато леко се зачервят.

  • 2.

    Подсушените печени чушки и шунката се режат на ленти с широчината на патладжанените резени. Сиренето се натрошава и се разбърква с чубрицата.

  • 3.

    Върху всеки резен патладжан се слагат резен шунка, резен печена чушка и около 1 кафена лъжичка от сиренето. Завива се на стегнато руло.

  • 4.

    Овалват се в брашно, изтупват се, потапят се в яйце и накрая в галета. Рулцата се пекат до зачервяване в тава, намазана с малко олио в предварително загрята на 200° С фурна.

  • 5.

    През това време се приготвя доматеният сос, като нарязаният на ситно лук се разбърква в сгорещения зехтин. Добавя се чесънът, нарязан на тънки филийки. След около минута се слагат нарязаните на кубчета или настъргани домати. Разбърква се и се оставя на огъня, докато доматите станат готови и отделената от тях течност се изпари. Добавя се чубрицата. Накрая се посолява на вкус и преди поднасяне се поръсва с нарязания магданоз.

  • 6.

    Патладжанените рулца се сервират заедно с доматения сос.

  •  
Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари