Начало За нас Реклама Контакти

Хрупкави картофени кюфтета с праз

Снимка за Хрупкави картофени кюфтета с праз
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Кой ли не обича картофени кюфтета? Но едва ли са толкова много хората, които харесват да се закотвят пред котлона и да пържат хрупкавите лакомства до безкрай. Но има по-лесен и по-малко мазен начин -  с много праз, хлебни трохи и във фурната.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

 

  • 1 кг сварени картофи
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. морска сол, смляна
  • 1 с. л. копър, ситно нарязан
  • 1 ч. л. сушен джоджен
  • 300 г натрошено сирене
  • 4 яйца
  • 1 ч. л. шарен пипер, смлян
  • ½ ч. ч. брашно за паниране
  • 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  • 50 мл зехтин

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се обелват и още топли се смачкват с преса за пюре.

  • 2.

    Празът се претрива със солта и се прибавя към картофите. Объркват се на тесто заедно с копъра, джоджена, сиренето, 2 яйца и пипера. Ако има нужда, се посолява.

  • 3.

    От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, след това в разбитите останали яйца и накрая в трохите. Подреждат се в тавичка и се поръсват със зехтина. Пекат се 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 190° С или докато леко се надуят и се зачервят. 

  •  

Подходящи типове вина
Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари