Начало За нас Реклама Контакти

Хляб-венец с розмарин и пшеничен зародиш

Снимка за Хляб-венец с розмарин и пшеничен зародиш
80
Време за приготвяне: 80 минути + 2 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна

Пшеничният зародиш не е често срещана добавка в хлябовете, но заедно с розмарина дава на този ефектно оформен венец специфичен аромат и вкус.

СъставНеобходими продукти за 1 хляб

  • 3 с. л. пшеничен зародиш
  • 300 мл вода
  • 1 с. л. мед
  • 30 г прясна мая
  • 500 г бяло пшенично брашно
  • 100 г фино царевично брашно
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. листенца от пресен розмарин
  • 100 г пшенично брашно за доизмесване
  •  малдонска сол за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Пшеничният зародиш се слага в сух тиган на умерена температура и се разбърква, докато леко се зачерви. Охлажда се.

  • 2.

    Водата се разбърква с меда и маята, докато се разтворят. Добавя се чаша от брашното и се разбърква отново. Оставя се на стайна температура, докато се активира маята.

  • 3.

    Останалото пшенично брашно се пресява и се разбърква с царевичното брашно, пшеничния зародиш, розмарина и солта. В средата се прави кладенче, сипват се втасалата мая и зехтинът. Омесва се меко тесто.

  • 4.

    Тестото се меси, докато стане гладко и еластично, като постепенно се прибавя пшеничното брашно за доизмесване.

  • 5.

    Оставя се да втаса 1 час, покрито с фолио. Отново леко се омесва и се оформя на дълъг фитил. Леко се поръсва с брашно С ножица се нарязва на равни интервали на парчета с дебелина 3 см., като парчетата не се срязват до края. След всяко срязване едното парче се извива наляво, а следващото – надясно. Щом се нареже целият фитил, извива се на кръг и се поставя в тава за да втаса, докато си удвои обема – около 1 час.

  • 6.

    Пече се в загрята фурна на 220° С, докато се зачерви добре.

Галерия
Май 2016
Още подобни рецепти
Коментари