Начало За нас Реклама Контакти

Кекс с конфитюр и орехи

Снимка за Кекс с конфитюр и орехи
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сладката, които живеят в тъмния шкаф на вероятно всяко българско домакинство, не може да се сравняват с пресните плодове. Но и не трябва - те имат различен вкус и аромат, държат се по различен начин при готвене и са незаменими при печенето на вкусни пухкави кексове.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 3 яйца
  • 180 г фина кристална захар
  • 125 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
  • 250 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 200 г вишни, череши или смокини от сладко, отцедени от сиропа
  • 220 г брашно
  • 100 г орехи, едро смелени
  • 1 ч. л. масло
  • 2 с. л. смляна галета 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата се разбиват със захарта на гъст бял крем на бързи обороти за 3 мин. На тънка струя се прибавя олиото.

  • 2.

    Киселото мляко се разбърква със содата.

  • 3.

    При яйцата се слагат ванилената захар и сладкото, като се разбърква с бъркалка. Прибавя се половината от пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се, сипва се половината от киселото мляко, разбърква се, и пак се добавят брашно и мляко последователно. Накрая се слагат орехите.

  • 4.

    Сместа се сипва във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в загрята фурна на 180° С 25-30 мин.

  • 5.

    Кексът се обръща да се охлади върху решетка. Още горещ се поръсва с пудра захар.

  •  
Февр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари