Начало За нас Реклама Контакти

Кекс-цвете с швепс

Снимка за Кекс-цвете с швепс
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна

Визуалното въздействие на храната е едва ли не толкова важно, колкото са вкусът и ароматът. Затова и ефектният изглед на този кекс е първото нещо, което ще ви накара да го направите на момента. 

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • 4 яйца
  • 200 г пудра захар
  • 125 мл олио от гроздови семки
  • 200 мл швепс портокал или мандарина
  • 260 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 с. л. тъмно какао
  • 1 ч. л. меко масло
  • 2 с. л. прясно смляна галета
  • какаова глазура:
  • 30 г какао
  • 2 с. л. прясно мляко
  • 3 с. л. пудра захар
  • 60 г масло
  • 2 с. л. карамелизирани орехи за поръсване 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцата се разбиват със захарта на средни обороти за 4 мин. На тънка струя се прибавя олиото.

  • 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера.

  • 3.

    В яйчната смес се сипва ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, налива се 1/3 от швепса, разбърква се, пак ⅓ от брашното, ⅓ от швепса и отново брашно и швепс.

  • 4.

    Половината от сместа се обърква с пресятото какао.

  • 5.

    Кръгла висока форма за кекс се намазва с маслото и се поръсва с галетата.

  • 6.

    За да се получи ефектът на цвете на дъното на формата се сипват 2 с. л. от бялата смес. Точно в центъра на бялото петно се слагат 2 с. л. от кафявата смес. Отново точно в центъра на кафявата се сипва бяла и така докато свърши сместа. Формата не бива да се запълва повече от ⅔ от височината.

  • 7.

    Ако остане от сместа, може да се да се изпече във форми за мъфини или чашки за кафе, намазани с масло и поръсени с галета.

  • 8.

    Пече се на 180° С около 40 мин., докато клечка забодена в центъра излезе чиста.

  • 9.

    За глазурата всички продукти се слагат да заврат на тих огън при непрекъснато разбъркване за минута. С горещата глазура се залива кексът. Може да се поръси с карамелизирани орехи и шамфъстък.

  •  
Апр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари