Начало За нас Реклама Контакти

Kефал с кнедла с манатарки и зеленчуков сос

Снимка за Kефал  с кнедла с манатарки и зеленчуков сос
80
Време за приготвяне: 80 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Кефалът може и да е труден за намиране, но усилията си заслужават дори и само заради тази елегантна рецепта. Ако все пак не успеете, заменете го с лаврак или ципура.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за соса:
  2. 2 с. л. масло
  3. 1 малка глава лук
  4. 1 морков
  5. ½ глава целина
  6. 1 пащърнак
  7. 1 бяла ряпа
  8. 1 средно голям картоф
  9. 300 мл рибен бульон
  10. 100 мл сметана
  11.  шафран
  12. за кнедлата:
  13. 180 г багета
  14. 50 мл мляко
  15. 50 мл сметана
  16. 25 г бекон
  17. 25 г лук
  18. 50 г манатарки
  19. 2 яйца
  20. 30 мл магданоз
  21. 30 г брашно
  22.  масло
  23.  сол и пипер
  24. за кефала:
  25. 2 кефала по около 800 г
  26.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се загрява, прибавя се лукът, нарязан на ситно. Готви се 3- 4 минути. Добавят се останалите зеленчуци, нарязани на дребни кубчета. Готвят се 10 минути и се залива с рибния бульон. Вари се 15 минути, охлажда се и се пасира. Сосът се връща в тенджерата и се кипва. Добавят се сметаната и шафрана.

  • 2.

    За кнедлата се загрява маслото, добавя се лукът и се готви 3 минути, добавя се беконът и се готви още 5 -6 минути до леко покафеняване на бекона. Добавят се гъбите, нарязани на малки кубчета, и се готвят 5 минути. Сваля се от огъня и се охлажда. Багетата се нарязва на малки кубчета и се поставят в голяма купа. Прибавя се охладената смес от гъби и бекон, разбърква се леко и се добавят останалите съставки. Сместа се разбърква леко, за да поеме течната част, и се поставя в хладилник за 30 минути. Форма за печене се намазва с масло, изсипва се сместа на пласт с дебелина 1 см. Покрива се с фолио и се пече на водна баня за един час на 120˚ С. Вади се и се охлажда.

  • 3.

    Кефалът се почиства, отстранява се главата и рибата се филира. Загрява се тиган на ниска температура. Покрива се с хартия за печене и рибните филета се поставят с кожата надолу. Пекат се 6 минути, обръщат се и се запичат още 6 минути.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари