Начало За нас Реклама Контакти

Карамелизирана тиква с хрупкава коричка

Снимка за Карамелизирана тиква с хрупкава коричка
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Печената тиква се радва на голяма популярност, затова сме сигурни, че тази осъвременена рецепта за приготвянето й ще ви заинтригува. В това предложение есенният плод е допълнен с изключително вкусна коричка, карамел и локум.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г мускатова тиква (тип цигулка)
  • 4 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. краве масло
  • 1 с. л. коняк, ром или уиски
  • за коричката:
  • 60 г меко краве масло
  • 3 с. л. кафява или пудра захар
  • 5 с. л. брашно
  • ½ ч. л. канела
  • 4 с. л. обелен шамфъстък или орехи
  • 3 парчета цветен локум, нарязани на малки кубчета

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквата се нарязва на кръгли парчета с дебелина 1 см.

  2. 2.

    Маслото се слага в тиган на котлона заедно с кафявата захар и коняка. Когато захарта се разтопи, се прибавят парчетата тиква, за да се карамелизират леко от всички страни. Изваждат се и се поставят в тавичка върху хартия за печене.

  3. 3.

    Коричката се приготвя, като брашното се смесва със захарта и канелата и се стрива на трохи с маслото. Прибавят се нарязаните ядки и локумът. Сместа се разпределя върху парчетата тиква и те се слагат да се запекат за 25 мин. на 180ºС. Поднасят се с бита сметана или сладолед.

Вариации - *Опитайте с дюли или ябълки.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари