Начало За нас Реклама Контакти

Капама

Снимка за Капама
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Капамите са богати български ястия, които често се правят за зимните празници. За най-големите им майстори се смятат хората от Банско, Добринище, Разлог (по азбучен ред) и околните села.

СъставНеобходими продукти за 10 порции

  • 500 г телешко месо, нарязано на кубчета
  • 500 г свинско месо, нарязано на кубчета
  • 500 г пилешко месо, нарязано на парчета
  • 500 г кървавица, нарязана на парчета
  • 1 кисела зелка, нарязана на ситно
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • ½ ч. ч. олио
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. кимион на прах
  • ½ ч. л. семе от копър
  • 1 ч. ч. бяло вино
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива, подсушава се и се запържва заедно с лука в олиото. Прибавя се червеният пипер.

  • 2.

    Черният пипер, кимионът и копърът се смесват.

  • 3.

    В глинено гърне или друг дълбок огнеупорен съд се подреждат пласт от зелето, пласт телешко месо, 2 с. л. от ориза, поръсват се подправки, отново слой зеле, слой свинско месо, ориз, подправки. Така се правят слоеве, докато свършат месото и останалите продукти. Завършва се със слой зеле.

  • 4.

    Всичко се залива с виното и 1 ч. ч. гореща вода. Ако зелето не е достатъчно солено, се поръсва малко сол.

  • 5.

    Капамата се пече 2 часа на 180° С.


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари