Начало За нас Реклама Контакти

Канапе от домашно пушена скумрия

Снимка за Канапе от домашно пушена скумрия
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Умението да се опушва риба не е привилегия само на хората от крайбрежието. Дори и у дома може да се създаде уникално предястие с аромата на море и зелен чай.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за рибата:
  • 2 средни пресни скумрии
  • 4 с. л. зелен чай
  • 4 с. л. суров ориз
  • 1 с. л. кафява захар
  • за гарниране:
  • 6 печени чушки, ситно нарязани
  • 4 с. л. зехтин за чушките
  • 2 скилидки чесън с люспата
  • 2 авокадо
  • 2 с. л. зехтин за авокадото
  • 1-2 с. л. лимонов сок
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  балсамова редукция за овкусяване и декориране
  •  пресен лук за гарниране
  • за къри майонезата:
  • 2 жълтъка
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. къри на прах
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 150 мл олио

Начин на приготвяне

  • 1.

    Филетата на рибите се отделят и всяко се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.

  • 2.

    Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин., докато се зачервят. Охлаждат се и се накъсват на парченца.

  • 3.

    Зехтинът за чушките се загрява на умерен огън и в него се слагат целите скилидки чесън, леко притиснати с плоската страна на ножа. Разбъркват се, докато се засили ароматът, но не бива да се зачервяват. Изваждат се от зехтина. Чушките се разбъркват със сол, пипер и чеснов зехтин на вкус. Оставя се малко от чесновия зехтин за гарниране.

  • 4.

    Авокадото се обелва, нарязва се на кубчета и се разбърква със сол, пипер, лимонов сок и зехтин на вкус.

  • 5.

    За къри майонезата кърито се разбърква в 1 ч. л. гореща вода до рядка паста. Жълтъците се разбиват с горчицата и постепенно се налива олиото на тънка струя. Добавят се лимоновият сок, кърито и сол на вкус.

  • 6.

    В чинията в ринг се подреждат лъжица от авокадото, ред пушена скумрия, лъжица къри майонеза, ред печени чушки. Леко се притиска с лъжица, рингът се маха и канапето се гарнира с пресен лук. Чинията се украсява с щрихи от майонезата, балсамовата редукция и чесновия зехтин.

  •  
Подходящи типове вина
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари