Начало За нас Реклама Контакти

Италиански шоколадов сладкиш с орехи

Снимка за Италиански шоколадов сладкиш с орехи
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пухкавият шоколадов сладкиш много трудно ще намери по-добро допълнение от финия карамелов сос с амарето.

СъставНеобходими продукти за 12 парчета

  1. 120 г тъмен шоколад 60%
  2. 180 г масло
  3. 2 с. л. амарето
  4. 2 ч. ч. брашно
  5. 2 ч. л. бакпулвер
  6. 1 щипка канела
  7. 1 щипка смлян карамфил
  8. ⅓ ч. л. сол
  9. 2 ч. ч. запечени орехи, нарязани
  10. 125 мл прясно мляко
  11. 125 мл заквасена сметана
  12. 4 яйца
  13. 1½ ч. ч. захар на фини кристали
  14. за глазурата:
  15. 300 г захар
  16. 500 мл сметана 35%
  17. 3 с. л. амарето
  18. 4 с. л. масло
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се стопява заедно с шоколада на много тих огън. Добавя се амаретото.

  2. 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с канелата, карамфила, солта и орехите.

  3. 3.

    Прясното мляко се разбърква със заквасената сметана.

  4. 4.

    Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Поспепенно се добавя половината захар.

  5. 5.

    Жълтъците се разбиват с останалата захар на гъст крем. Постепенно се прибавя шоколадовата смес. Сипва се половината от брашното с орехите, разбърква се и се сипва млякото със сметаната. Добавя се останалата брашнена смес.

  6. 6.

    Накрая се прибавят белтъците на два пъти, като се разбърква бавно и внимателно с шпатула.

  7. 7.

    Тестото се сипва в кръгла форма да се пече в загрята фурна на 170° С за около 50 мин. Изважда се и се охлажда.

  8. 8.

    За соса захарта се стопява до кехлибарен карамел. Отстранява се от огъня. Добавя се при непрекъснато разбъркване сгорещената сметана, като се внимава да не изкипи сместа. Когато карамелът се стопи, се слага амаретото, отстранява се от огъня и се слага маслото, като се разбърква, за да се стопи напълно. Щом изстине, се слага в хладилника, за да се сгъсти.

  9. 9.

    Всяко парче сладкиш се гарнира със соса.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари