Начало За нас Реклама Контакти

Гювече с варени яйца

Снимка за Гювече с варени яйца
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта съвсем спокойно може да попадне в категорията "фюжън за 30 минути". Тя съчетава в себе си един от основните френски сосове - бешамел, средиземноморски продукти, като пармезана и каперсите и родната кулинарна техника - печене в гювече.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 8 сварени яйца
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 2 с. л. каперси или кисели краставички, нарязани на ситно
  • 1 печена чушка, нарязана на ситно
  • 100 г топено пушено или овче сирене
  • 100 г пармезан или кашкавал
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се сгорещява и в него се слага брашното, разбърква се и се налива млякото при енергично разбъркване. Когато сосът стане хомогенен и заври, се подправя със сол и пипер на вкус. Отстранява се от огъня и се добавя магданозът.

  2. 2.

    Яйцата се нарязват на кръгчета и се разпределят в гювечета или в топлоустойчиви купички. Върху тях се слагат по резен сирене и парченца чушка. Посипват се с каперси.

  3. 3.

    Сосът се разпределя в гювечетата и се поръсва с настъргания пармезан или кашкавал, смесен с червения пипер. Запичат се във фурна, загрята до 200° С, за около 15 мин.

Подходящи типове вина
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари