Начало За нас Реклама Контакти

Гръцка мусака

Снимка за Гръцка мусака
110
Време за приготвяне: 110 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Мусаката е ястието, с което Гърция се е настанила трайно в кулинарната алея на славата – богата, ароматна и доказано вкусна рецепта. Нашият вариант е по-лек от традиционния, защото е с по-малко мазнина и патладжаните са печени, а не пържени.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 1 кг патладжани
  • 4 с. л. зехтин Extra Light
  • 2 глави лук
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 250 г агнешко месо, ситно скълцано или смляно
  • 250 г телешко месо, ситно скълцано или смляно
  • 3 ч. ч. пресни домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
  • ½ ч. ч. червено вино
  • 1 пръчка канела
  • ½ ч. л. бахар
  • дафинов лист
  • 1 ч. л. риган
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 1 ч. ч. трохи от бял хляб
  • 3 с. л. настъргано сирене, кефалотири, пармезан или кашкавал
  • за заливка:
  • 3 с. л. краве масло
  • 3 с. л. брашно
  • 600 мл прясно мляко
  • 2 с. л. настърган кашкавал
  • 2 жълтъка
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм, поръсват се обилно със сол и се оставят да постоят 20 мин.

  2. 2.

    В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът за 2-3 мин., след което се слага месото. Разбърква се, докато се изпари водата. Добавят се доматите, виното, половината от трохите, канелата, бахарът, дафиновият лист и риганът. Сместа се оставя да къкри около 30-40 мин., докато се изпари цялата течност. Дафиновият лист и канелата се изваждат и се прибавя магданозът.

  3. 3.

    Патладжаните се измиват, подсушават се и се намазват със зехтин. Слагат се да се пекат върху хартия за печене в загрята на 200°С фурна, докато се зачервят от двете страни и омекнат.

  4. 4.

    През това време се приготвя заливката. В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.

  5. 5.

    Половината от патладжаните се подреждат на дъното на по-висока правоъгълна тавичка. Върху тях се разпределя равномерно половината от месната плънка. Нарежда се останалата част от патладжаните и се сипва остатъка от месния пълнеж, който се покрива със заливката. Пече се 30 мин. в загрята на 190°C фурна, поръсва се с настърганото сирене и останалите трохи и се запича още 10-15 мин. Оставя се да се охлади 20-30 мин. и се нарязва.


Подходящи типове вина
Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари