Начало За нас Реклама Контакти

Грахова супа със свински джолан

Снимка за Грахова супа със свински джолан
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Никой не знае колко точно е стара холандската грахова супа, чиято рецепта тук е приготвена от Боб ван де Санде. Но още в забележителната готварска книга Boecxken от 1514 г. е описана супа от смачкан зелен грах, лук, шафран и кимион, сгъстена с трохи от хляб.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 2 големи глави лук
  • 1 морков
  • 2 стръка праз
  • 2 стръка селъри
  • 2 картофа
  • 500 г свинско месо от джолана
  •  листата от няколко стръка селъри
  • 500 г зелен грах
  • 1 пушена наденица
  • 100 г пушен бекон с кожата
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зеленчуците и картофите се почистват, обелват се и се нарязват на малки кубчета.

  • 2.

    Джоланът се сварява на бавен огън в 2 л вода с част от листата от селъри и черен пипер. Месото се изважда от тенджерата, когато стане готово, и се нарязва на парченца.

  • 3.

    В бульона се сипва грахът и се оставя да заври. Когато грахът стане готов, се пюрира. Тогава се добавят зеленчуците и месото. Оставя се да къкри 15 мин., като се разбърква често. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 4.

    В последния момент се добавя пушената наденица, нарязана на парчета. Накрая се гарнира с малко ситно нарязани листа от целина. Поднася се с ръжен хляб и пушен бекон. 

Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари